Gemeente Apeldoorn

Vernieuwd Haven-Centrum verbindt station met kanaal

Vooruitlopend op de bestemmingsplanprocedure die na de zomermaanden start, toont Apeldoorn de stedenbouwkundige opzet van het gebied Haven-Centrum. Dit gebied maakt deel uit van het grote Kanaaloeversproject en moet de verbinding vormen tussen het nieuwe stationsgebied en het Kanaal.

Haven-Centrum wordt omsloten door Koningshaven, het Apeldoorns Kanaal, Havenweg, Molenstraat-Centrum en de Stationsstraat. In dit gebied werkt de gemeente samen met een combinatie van Woningstichting Ons Huis en Dura Vermeer Bouw (Hengelo). Een van de redenen dat dit gebied een nieuwe invulling vraagt is het feit dat autobedrijf Bakkenes er is vertrokken. Ook het ROC verhuist begin 2007 naar de nieuwe locatie aan de zuidzijde van het spoor. Haven-Centrum een van de laatste grote vlekken voor nieuwbouw in de binnenstad.

De gemeenteraad heeft zich in 2002 over de ambities voor het gebied uitgesproken in de Binnenstadsvisie 2010. Het gaat dan om het versterken van de binnenstad door het toevoegen van pleinen voor evenementen of manifestaties, het benutten van de recreatieve mogelijkheden van het kanaal, het verbeteren van de parkeerfaciliteiten en inpassen van het multifunctioneel centrum binnenstad (MFC) met daarin een nieuw zwembad. De bestaande parkeergarage voldoet niet qua bereikbaarheid en capaciteit en zal daarom worden vervangen door een nieuwe voorziening. Veel parkeerruimte zal ondergronds worden aangelegd. In de plannen is nu ruimte voor 900 tot 1200 parkeerplekken.

In het plangebied zal verder plaats moeten zijn voor:
* 300 tot 350 woningen

* 3500 m2 bvo (bruto vloeroppervlak) voor een voorziening voor dak- en thuislozen (Omnizorg)

* 4800 m2 bvo voor winkels, horeca en commerciële (kantoor)functies
* 8300 m2 voor leisure (vrije tijdsbesteding), zoals bijvoorbeeld museum, bioscoop, fitnesscentrum.

Voor het laatst bijgewerkt op: 26-apr-2005 03:46