Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 april 2005


PvdA: leefbaarheid is belangrijke taak voor woningcorporatie


Vandaag presenteert de Partij van de Arbeid het programmaboekje "Buurten voor Bewoners 2". Het programmaboekje is een nader uitgewerkte uitgave van het in 2004 gepresenteerde "Buurten voor bewoners". Het betreft een verzameling van voorstellen om problemen die zich in verschillende wijken in heel Nederland voor doen, effectiever aan te pakken. De tekst is te downloaden op www.pvda.nl.


De PvdA wil de buurten weer teruggeven aan de bewoners. Voordat een buurt een plek wordt waar iedereen graag wil wonen, moet de leefbaarheid en veiligheid op orde zijn. En daarvoor moet in de oude wijken van de steden veel gebeuren: De PvdA spreekt van "een offensief tegen verloedering".


De kern van zo'n offensief is hard optreden tegen mensen die de boel verzieken in een wijk. Gemeente, corporatie en andere instanties kunnen veel meer dan ze vaak doen. Zo wordt er ten onrechte vaak naar de privacywetgeving gewezen als gegevensuitwisseling rond probleemveroorzakers spaak loopt. De PvdA vindt dat woningcorporaties een belangrijke taak hebben als het gaat om leefbare buurten. Zij moeten daarom ook actief zijn in het welzijnswerk. Bijvoorbeeld een buurtconciërge die aanspreekbaar is in de wijk, maar die ook de bewoners aanspreekt die problemen veroorzaken. Sommige corporaties doen dit al en zien prima resultaten. Een corporatie moet volgens PvdA Tweede-Kamerlid Staf Depla niet alleen afgerekend worden op het aanbieden van betaalbare woningen, maar ook op de inzet voor de leefbaarheid in de wijk, bijvoorbeeld door het inzetten van een 'woon-maatschappelijk werker' of een buurtconciërge.


Een ander belangrijk onderdeel van het offensief rond leefbaarheid is dat er een geweldige pluim wordt uitgedeeld aan al die gewone, aardige en goede mensen die er iedere dag weer het beste van weten te maken en die hulp, steun en opvang bieden aan de mensen die het op eigen kracht - tijdelijk- niet redden. Initiatieven van dergelijke betrokken bewoners verdienen ondersteuning: bijvoorbeeld vanuit een wijkbudget of een bewonersbonus.




Partij van de Arbeid