Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 125 SJT
Datum: 26 april 2005

Friese uien gaan weer 'ondergronds'

Friese landbouwers mogen het overschot aan door hen zelf geteelde uien uitrijden op hun land en de uien vervolgens onderploegen. Zij kunnen hiervoor een gedoogbeschikking krijgen van de provincie Fryslân. Met deze maatregel wil de provincie de landbouwers tegemoet komen die vele duizenden tonnen aan onverkoopbare uien in opslag hebben. Zonder de gedoogbeschikking geldt het uitrijden van de uien als een strafbare handeling.

Friese landbouwers, en met hen collega's in andere provincies, hebben onvoldoende afzet voor het grote aanbod uien. Het uienoverschot (de uienberg of 'sipelbult') is ontstaan door overproductie en doordat de grens met Rusland tijdelijk was gesloten. De uien stapelden zich daardoor op in schuren en koelhuizen en hebben geen economische waarde meer. Tientallen landbouwers zoeken nu naar mogelijkheden om de uienberg weg te werken waarbij de voorkeur uitgaat naar het onderploegen. Dit is de meest praktische en snelle oplossing waarbij er geen milieuschade of plantziektekundige gevolgen optreden.

Omdat uien waarvan men zich wil ontdoen als afval wordt beschouwd moeten landbouwers het uitrijden vooraf melden bij de provincie, waarna zij binnen drie werkdagen een gedoogbeschikking krijgen. Daarvoor heeft het college van gedeputeerde staten een versnelde procedure (beleidslijn) ingesteld. Landbouwers kunnen op www.fryslan.nl/uien een electronisch formulier invullen en inzenden. De provincie verstrekt dan binnen drie werkdagen een gedoogbeschikking.

Gedeputeerde Baas heeft ingezet op een snelle oplossing voor de landbouwers: "De landbouwers hebben een probleem en de provincie wil met deze maatregel de landbouwers in Fryslân helpen het probleem op te lossen. Tegen de regels in zijn er uien uitgereden omdat men onbekend was met die regels. Dat heeft her en der tot een proces verbaal geleid. Met onze maatregel kunnen Friese landbouwers snel en zonder al te veel regels de eigen uien wegwerken. De maatregel geldt dus alleen voor de door hen zelf geteelde uien, het is niet de bedoeling dat uien van buiten het eigen bedrijf ondergeploegd worden. Om dat te voorkomen wordt het uitrijden en onderploegen gecontroleerd. Daarbij wordt gelet op de herkomst van de uien en op het bezit van een gedoogbeschikking."

Er is door de provincie niet gekozen voor een ontheffing op basis van de Wet milieubeheer omdat die procedure te veel tijd vergt. Later dit jaar komt het ministerie van VROM met een aangepaste vrijstelling voor oogstrestanten, die het bedrijf niet verlaten en op eigen percelen kunnen worden afgezet, waarmee de landbouwers zonder tussenkomst van de provincie onder andere uien mogen uitrijden.

De gemeenten zijn primair met de handhaving belast. Daarom moet, voordat een gedoogbeschikking kan worden verleend, de betreffende gemeente met de provinciale beleidslijn instemmen. De Friese gemeenten zijn gevraagd zo spoedig mogelijk te reageren. Wanneer de gemeente heeft ingestemd met de beleidslijn gelden er in deze procedure enige regels waar een landbouwer aan moet voldoen. Landbouwers mogen maximaal 70 ton per hectare aan door hen zelf geteelde eigen uien op eigen (eigendom, huur of pacht) grond gelijkmatig uitrijden en onderploegen. Tenminste drie werkdagen voor het uitrijden moet via www.fryslan.nl/uien een melding worden gedaan waarna de gedoogbeschikking volgt. De uien moeten daarna binnen 24 uur worden ondergeploegd om geurhinder te voorkomen.


---- --