Ingezonden persbericht


Utrecht, 26 april 2005
14 MILJOEN VOOR DELTAPLAN GEZINSVOOGDIJ ONTOEREIKEND

De MOgroep vindt de 14 miljoen die minister Donner oplopend tot 2008 beschikbaar stelt voor het Deltaplan gezinsvoogdij onvoldoende. De Jeugdzorg heeft structureel 25 miljoen nodig voor landelijke invoering. Het Deltaplan moet leiden tot een andere werkwijze en meer tijd voor kinderen die onder toezicht staan.

Joep Verbugt, voorzitter van de Bureaus Jeugdzorg van de MOgroep: 'Minister Donner maakt zijn belofte niet waar. We hebben structureel 25 miljoen nodig om het Deltaplan landelijk op een goede wijze in te voeren, dat is de minister ook gemeld. Donner geeft aan dat hij bereid is stappen te zetten extra budget te vinden bovenop de 14 miljoen, daar kan hij wat mij betreft nu al mee beginnen. Wij kunnen niet beknibbelen op de kwaliteit van de uitvoering van het Deltaplan.'

De MOgroep vindt met de minister dat het Deltaplan landelijk moet worden ingevoerd. In een toelichting aan de Tweede Kamer gebruikt de minister een aantal aannames waarmee hij de gevraagde 25 miljoen terugbrengt tot 14 miljoen. Deze aannames zijn onvoldoende onderbouwd en het is onwaarschijnlijk dat deze de beoogde besparing opleveren. De kost gaat voor de baat uit. De MOgroep vindt dat nu in een volledige implementatie moet worden geïnvesteerd. De door de MOgroep gevraagde 25 miljoen is een doorberekening van het bedrag dat in het kader van de pilots van het Deltaplan is geïnvesteerd voor een terugbrengen van het aantal jongeren per gezinsvoogd (caseload) met 20 procent. De kosten voor overhead en management zijn niet volledig meegerekend.

De Jeugdzorg is samen met het ministerie van Justitie twee jaar geleden gestart met het Deltaplan 'kwaliteitsverbetering gezinsvoogdij'. De pilots zijn succesvol verlopen. Meer en betere begeleiding zorgt er voor dat kinderen die niet veilig kunnen opgroeien beter en sneller kunnen worden geholpen. De MOgroep heeft in een eerder stadium aangegeven dat haar leden 'popelden' om het Deltaplan landelijk in te voeren. Op een manifestatie van gezinsvoogden op 23 maart in de RAI zegde minister Donner landelijke invoering toe. Woensdag 27 april licht minister Donner zijn plannen toe in een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer.


---

Perscontacten:
Onno Hoorn, persvoorlichter, telefoon 030 - 298 35 61 of 06 - 21 84 73 72