Ingezonden persbericht


BSA ondersteunt World Intellectual Property-dag


Deelname om bewustzijn rondom intellectueel eigendom te vergroten

Amsterdam, 26 april 2005 - De Business Software Alliance (BSA) neemt vandaag deel aan de World Intellectual Property-dag 2005. Dit wereldwijde initiatief wordt georganiseerd om jongeren te informeren over de manier waarop intellectueel eigendom innovatie, creativiteit en economische ontwikkeling stimuleert.

"Intellectueel eigendom is de drijfveer van innovatie", zegt Beth Scott, Vice-President BSA EMEA. "Inbreuk op auteursrechten bedreigt de mogelijkheden en potentie van vele jonge ondernemers, uitvinders en technici. We moeten ons in brede maatschappelijke zin blijven inzetten om piraterij te voorkomen en het handhaven van intellectueel eigendom overal ter wereld blijven stimuleren. We moeten het vermogen van onze kinderen om te leren, te creëren en te innoveren, nu en in de toekomst beschermen."

De BSA promoot een veilige en verantwoorde digitale wereld en ontwikkelt daarom wereldwijde onderwijsprogramma's voor leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs. Deze programma's benadrukken het belang van het respecteren van intellectueel eigendom van producten beschermd door auteursrechten. Daarnaast worden leerlingen aangespoord om alleen legale software te gebruiken en geïnformeerd over de gevolgen van softwarediefstal.

Het BSA-onderwijsprogramma 'Play it Safe in Cyberspace' voor basisscholieren bestaat uit cursussen in het Engels, Frans en Spaans. Verder kunnen ouders, onderwijzers en kinderen verschillende hulpmiddelen en informatie downloaden van www.playitcybersafe.com. Het programma 'Define the Line' voor middelbaar onderwijs biedt via www.definetheline.com factsheets, onderzoeken en andere informatie die het belang van het gebruik van legale software benadrukken.

In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) heeft de BSA meerdere initiatieven ontwikkeld om jongeren aan te sporen tot verantwoord internetgedrag. In Nederland is met eerstejaarsstudenten ICT van het Mondriaancollege voor het tweede achtereenvolgende jaar een project rondom de BSA opgezet. Dit bestaat uit een kickoff-presentatie door de BSA, een enquête onder de studenten over hun 'download-gedrag' en hun mening over illegale software, en de opdracht aan de studenten om een jongerenwebsite te ontwikkelen voor de BSA. In Ierland is er de site www.netrespect.ie, in Italië werken verschillende marktpartijen samen via www.controlapirateria.org en in Duitsland zijn er 'Research Awards' voor studenten. In de Filippijnen en Taiwan informeert de BSA computergebruikers, in het bijzonder studenten, via de 'Right Click'-campagne over verantwoord internetgebruik. Deze campagne wordt in de loop van 2005 verder in Azië uitgerold. Daarnaast neemt de BSA deel aan evenementen rondom 'IP-dag' in Egypte, India, Indonesië, Koeweit, Litouwen, China, Zuid-Afrika en Turkije.

Scott: "Softwarepiraterij heeft directe gevolgen voor consumenten en de economie in het algemeen. Softwarepiraterij kost de wereldeconomie miljoenen banen en miljarden dollars economische groei. IDC-onderzoek* toonde aan dat tien procent afname van softwarepiraterij de wereldeconomie al 1,5 miljoen banen, 64 miljard dollar belastinginkomsten en 400 miljard dollar economische groei zal opleveren. We juichen de inspanningen van collega's over de gehele wereld van harte toe en ondersteunen ze om innovatie en groei in de toekomst veilig te stellen. Samen met overheden helpen we de nieuwe-generatie uitvinders en ondernemers bij hun toegang tot de digitale wereld met respect voor de rechten rondom intellectueel eigendom."


* IDC Economic Impact of Piracy Study, April 2003, www.bsa.org/idcstudy

# # #

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyber-beveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Internet Security Systems, Macromedia, McAfee, Microsoft, PTC, SolidWorks, Sybase, Symantec, UGS en VERITAS Software.