Museon Den Haag

26 april 2005 embargo 26 april 2005, 16.00 uur!

Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Jeugd geeft visie op thema 'recht op vrijheid' in Museon

Uitreiking J.H. Schepsprijs 2005

Op 26 april 2004 om 16.00 uur vindt de uitreiking plaats van de J.H. Schepsprijs in het Museon in Den Haag. De J.H. Schepsprijs is een initiatief van het Inden=Reissfonds, opgericht door oud-kamerlid en verzetsman J.H. Scheps. De prijs is verbonden aan een competitie waarin leerlingen van de onder- en bovenbouw uit het Voortgezet Onderwijs zijn uitgenodigd hun visie te geven op het thema 'recht op vrijheid' door middel van een opstel, gedicht, compositie of poster. De prijswinnaars zijn dit jaar:

Eerste prijs: Joshua van der Kolk, Chr. S.G. De Noordgouw, Heerde Tweede prijs: Rebecca Noorderhaven, Mill-Hill College, Goirle Derde Prijs: Suzanne van Dolen, Veurs Lyceum, Leidschendam Vierde Prijs: Marleen Alberts enLindy Folkers, AOC Terra, Eelde (gedeelde prijs)
Vijfde Prijs: Lian Moerenhout, Lyceum Schubertrode, Zoetermeer

Inden=Reiss-fonds en J.H. Schepsprijs

Het Inden=Reis-fonds is een stichting die door het Tweede Kamerlid en publicist Johannes Hermanus Scheps (1900-1993) in 1982 werd opgezet. Scheps heeft zich tijdens zijn leven een tegenstander getoond van dictatuur en onderdrukking. Hij was zelf actief in het verzet in de Tweede Wereldoorlog en een pleitbezorger van aandacht onder de jeugd voor de oorzaken van dictatuur en de mogelijkheden daar tegenin te gaan. Het fonds is vernoemd naar het echtpaar Inden-Reiss dat in de oorlog samen met Scheps actief heeft deelgenomen aan het verzet. De directeur van het Museon is voorzitter van het fonds.

Aanleiding

Sinds 1995 bestaat de J.H Schepsprijs. Deze door het Inden=Reiss-fonds ingestelde prijs heeft als doel de studie en belangstelling voor de inhoud en de gevaren van dictatuur in al haar verschijningsvormen en met name het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog te stimuleren. De prijs is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs die hun opvatting over het onderwerp dictatuur of verzet op schrift stellen of hiervan een visuele uiting maken. De thematiek van de wedstrijd sluit nauw aan bij de permanente expositie 'Kind in oorlog'.

Jury

De jury is samengesteld uit: Frank de Jong van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, René Kok van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Joke van Grootheest en Gert-Jan van Rijn van het Museon.

Prijzen

Er worden in totaal vijf prijzen uitgereikt. Het totale prijzenpakket bestaat uit een hoofdprijs van E 500,-, een tweede prijs van E 250,- en drie prijzen van E 100,- .

z.o.z.

Extra informatie

Juryrapporten Schepsprijs 2005

De eerste prijs is voor het lied Vrijheid en gelijkheid van Joshua van der Kolk. Over Johan Scheps, waar deze prijs naar vernoemd is, wordt gezegd dat hij als kamerlid een van de beste sprekers was. Wanneer hij het woord voerde kwamen alle bodes van de Tweede Kamer luisteren. Ook in dit lied van Joshua wordt de luisteraar gegrepen. Door zijn directe en overtuigende manier van zingen brengt hij de tamelijk abstracte en algemene begrippen vrijheid en gelijkheid tot leven. Het refrein staat als een huis en ook de inhoud laat niets aan duidelijkheid te wensen over:

Wij moeten vechten voor een leven in gelijkheid. Wij moeten gaan waar wij voor staan.
Wij moeten bouwen aan een wereld vol vertrouwen, zonder onrecht. Want niet alleen wij maar ook jij hebt recht op een bestaan. Wij allemaal hebben recht op vrijheid van elkaar

De tweede prijs gaat naar het korte verhaal "Dagen der wanhoop" geschreven door Rebecca Noorderhaven. De jury koos deze inzending vanwege de verrassende opbouw van het korte verhaal. Het bestaat uit een collage van de gedachtenwereld van drie familieleden: een oma, een moeder en haar zoon Erik. De afstand en het contact tussen de generaties is ontroerend beschreven in dit verhaal. Eerst komen we midden in de onuitgesproken gedachtenwereld van iemand die ervaren heeft wat onvrijheid is en vervolgens geen antwoord weet op de even simpele als aandoenlijke vraag van haar kleinzoon: "Weet jij wat vrijheid is, oma?". De brug tussen oma en kleinzoon wordt geslagen door de moeder die beseft dat ze ook niet precies weet wat oma heeft meegemaakt tijdens de oorlog. Desondanks voelt ze grote bewondering voor haar optimisme en voor het huis dat ze helemaal alleen heeft opgebouwd na de oorlog.

De derde prijs gaat naar Suzanne van Dolen van het Veurs Lyceum met het lied met als thema 'Peace will stay'. Het is een gevoelige ballad waarin een ode gebracht wordt aan de vrede die elke angst verdrijft. De zang wordt prachtig begeleid door ijle pianoklanken die het tot een kwetsbaar geheel maken. En daarmee is het lied de verbeelding van de ongrijpbaarheid van het begrip vrijheid. Overal om ons heen is oorlog, maar het lied houdt de hoop op vrede levend: Eventually peace will stay and chase away the fear.

De vierde prijs is voor het duo Lindy Folkers en Marleen Alberts van het A.O.C. Terra in Eelde voor hun originele en filosofische inzending. Lindy en Marleen zien de wereld als een puzzel, hoe is het toch mogelijk dat er nog op zoveel plekken in de wereld oorlog en onvrijheid heersen? Zij helpen elk land op weg door op de kaart de naam van het land te vervangen door het woord vrijheid geschreven in hun taal: frihet, liberté, liberta, liberdade, freedom enz. De puzzel is geschilderd in heldere kleuren en heeft een indrukwekkende omvang. De jury was ook positief over de toelichting van Lindy en Folkers. Zij schrijven: Wij zien de wereld ook als een soort puzzelstuk, omdat overal over de wereld oorlog is en veel mensen geen vrijheid hebben. Wij willen natuurlijk dat de puzzel in de wereld wordt opgelost, en iedereen kan leven zoals wij leven."

Bijschrifttekst Marleen Alberts en Lindy Folkers van het AOC Terra in Eelde

Het gaat bij de beoordeling van de werkstukken ook om de toelichting door de makers. Zo schreven de makers van de puzzel dat zij de wereld ook als een soort puzzelstuk zien, "omdat overal over de wereld oorlog is en veel mensen geen vrijheid hebben. Wij willen natuurlijk dat de puzzel in de wereld wordt opgelost, en iedereen kan leven zoals wij leven."

De vijfde prijs gaat naar Lian Moerenhout uit Zoetermeer voor de tekening "Ik ben vrij. En jij?". De jury was unaniem getroffen door de vrolijkheid van de tekening. Met wijdopen armen en speels piekhaar lacht een meisje de kijker toe. Ze zegt: Ik ben vrij. En jij? Maar Lian zet de kijker op het verkeerde been. Wie door de vrolijkheid heen kijkt ziet een geketende vrijheid. Ze maakt de kijker duidelijk dat vrijheid ook van binnen zit. Het is een gevoel dat voortkomt uit een diepgewortelde overtuiging. Een eigenschap die overeenkomt met die van Johan Scheps, de naamgever van deze prijs.

z.o.z.

Uitreiking J.H. Schpsprijs 2005 (vervolg)

Openingsprogramma (16.00 - 17.30 uur)


- Welkom door Bert Molsbergen, directeur van het Museon
- Frank de Jong, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, leest de juryrapporten voor, te
beginnen met de vijfde prijs. De winnaars geven zelf een toelichting ( met name bij poster en de
puzzel), lezen hun inzending voor (in het geval van het opstel) of zingen/spelen het liedje dat ze
hebben ingezonden.

- Uitreiking oorkondes en prijzen

- Afsluiting door Bert Molsbergen

- Aperitief


---

_______________________________________

Bezoekersinformatie
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's), Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
Toegangsprijzen : Volwassenen E 6,-, kinderen (4-11 jaar) E 3,-, 65+Pas en CJP E 5,-.
Museumkaart is geldig.
Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende
parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl

Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op
het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving. Het Museon heeft ruim 70 medewerkers in vaste of tijdelijke dienst en
trekt jaarlijks circa 170.000 bezoekers.