Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
26 april 2005 c022

Brandveiligheid opnieuw onder de loep

De Nijmeegse brandweer heeft in het verleden voor een aantal gebouwen in de stad onterecht een gebruiksvergunning afgegeven. De gemeente onderzoekt de consequenties hiervan. Waar nodig worden tijdelijke maatregelen getroffen om het normale gebruik van de panden zo veel mogelijk doorgang te laten vinden.

Het gaat om vergunningen die door drie voormalige brandweerlieden zijn verstrekt. Zij blijken in een aantal gevallen te soepel met de regels te zijn omgesprongen. Daardoor is twijfel ontstaan over de brandveiligheid van de door hen gecontroleerde panden. De gemeente gaat nu alle panden die door deze voormalige medewerkers zijn beoordeeld, opnieuw controleren.

Het gaat daarbij om 222 panden, waarvan er inmiddels 24 opnieuw zijn gecontroleerd. De overige panden worden voor 1 september gescreend. Op basis van de eerste hercontroles blijken bij het Gemeentearchief, de bibliotheek aan de Mariënburg, Lux, de sociale dienst aan de Mariënburg, Cultureel centrum De Lindenberg en het Goffertstadion extra aanpassingen noodzakelijk. Overigens is in geen van deze panden sprake van een echt ernstige situatie. In de meeste gevallen gaat het om relatief kleine aanpassingen. Alleen bij het Goffertstadion en de theaterzaal in Lux is mogelijk een tijdelijk beperking van het maximum aantal bezoekers noodzakelijk.

Voor de hercontroles wordt extra capaciteit ingehuurd. Deze operatie heeft dan ook geen gevolgen voor de afspraak om voor 1 januari 2007 alle noodzakelijke gebruiksvergunningen in Nijmegen te verlenen.

De oorzaak voor de onterecht verstrekte vergunningen ligt in de snelle ontwikkelingen op het gebied van preventie en brandweerzorg. Na de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam bleek dat vrijwel nergens in Nederland adequaat werd gecontroleerd of gebouwen wel aan de brandveiligheideisen voldeden.
De dramatische gevolgen van dit gebrek aan controle leidde er toe dat sinds die tijd de handhaving van de bestaande regels een veel hogere prioriteit kreeg. Voor veel medewerkers van de brandweer betekende dat een ingrijpende cultuuromslag, voor vrijwel alle brandweerorganisaties een forse uitbreiding van taken.

Sommige medewerkers met een lange staat van dienst binnen de brandweer, hebben duidelijk moeite gehad met die cultuuromslag en taakverzwaring. Zij meenden onterecht dat er nog steeds interpretatieruimte zat in het toepassen van de regels. Zij sloten compromissen over de noodzakelijke aanpassingen, waarbij zij op basis van hun eigen deskundigheid in feite zelf de regels bepaalden.
Door scholing en uitbreiding van personeel is de kwaliteit van de brandweerzorg op dit terrein de laatste jaren sterk verbeterd. De mogelijk onterecht verleende vergunningen zijn ook dankzij deze kwaliteitsimpuls aan het licht gekomen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380