Gemeente Delft

Deelname Delft aan Mobiliteitsfonds Haaglanden

Het college stelt de raad voor ook de komende vijf jaar deel te nemen in het regionaal Mobiliteitsfonds Haaglanden. In 2005 loopt het huidige Mobiliteitsfonds Haaglanden af. De Haaglandengemeenten hebben daar sinds 1999 jaarlijks een bijdrage in gestort voor het gezamenlijk realiseren van verbeteringen in bereikbaarheid en verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode zijn in Delft tal van projecten gerealiseerd met een bijdrage vanuit het mobiliteitsfonds, zoals de realisatie van tramlijn 19 en buslijn 37, aanleg N470 en diverse fiets- en verkeersveiligheidsprojecten. Dankzij de gemeentelijke contributie worden de mogelijkheden van het gezamenlijke fonds beter benut. Gemeenten krijgen terug wat ze erin stoppen, zo niet meer, in financiële zin en in de vorm van projecten die sneller tot stand komen. Andere aspecten van de meerwaarde voor Delft, zijn onder andere de mogelijkheid die het rijk biedt aan Haaglanden om te investeren in regionale en lokale wegen. Voor Delft betekent dit het verbeteren van de doorstroming op het Kruithuisplein, bij de aansluiting Delft-Zuid, en het oplossen van bereikbaarheidsproblemen op het Harnaschknooppunt . Een gemeentelijke contributie aan het Mobiliteitsfonds vergroot de kans op nog eens een extra bijdrage van het rijk voor deze projecten. Verbetering van het regionale fietsroutenet in Haaglanden heeft prioriteit. Investeren in de fiets levert een efficiënte bijdrage aan de bereikbaarheid van de regio en ontlast het milieu doordat vaker de fiets als vervoermiddel wordt gekozen. Het regionale fietsroutenet bevat de fietsverbindingen die van belang zijn als hoofdverbindingen voor fietsers. Voor Delft zijn de fietstunnel onder de A13 tussen de TU-wijk en Emerald, het fietsviaduct of brug over de Vliet bij de A4 en een langere fietstunnel onder de Klapwijkseweg naar Pijnacker belangrijke projecten. De gemeentelijke contributie maakt de projecten financieel mogelijk, zodat de uitvoering van projecten voortaan sneller kan worden gestart en fietsers sneller gebruik kunnen maken van een goed regionaal fietsroutenet.

De gemeentelijke bijdrage van Delft aan het huidige Mobiliteitsfonds is E7,04 per inwoner per jaar, uitgaande van de inwonertallen op basis van een schatting van het CBS voor 1 januari 2004. Voor de periode 2006-2011 is de gemeentelijke bijdrage gemiddeld E 6,20 per inwoner per jaar. Dit bedrag wordt in de loop der tijd opgebouwd, zodat de gemeente de eerste jaren wordt aangeslagen voor een lager bedrag dan nu wordt betaald.

Noot voor de redactie: (