Provincie Drenthe

GS berichten

Assen, 26 april 2005
Persberichtnummer 05-066

Toestemming voor jongveehandel in Wilhelmsoord
In het buurtschap Wilhelmsoord mag een dienstwoning met schuur voor een jongveehandel gebouwd worden. Gedeputeerde staten van de provincie Drenthe hebben het bestemmingsplan van de gemeente Emmen goedgekeurd. Het Provinciaal Omgevingsplan (POP) geeft voor dit soort bedrijven, vanwege de relatie met de omgeving, ruimte in het buitengebied. Bovendien past de omvang van het bouwperceel van 0,25 hectare en de beperkte oppervlakte aan toegestane bebouwing binnen de cultuurhistorische hoofdstructuur en sluit het direct aan op de bestaande bebouwing van Wilhelmsoord.

Vereniging t Erfgoed versterkt ondernemerschap platteland Het project t Erfgoed, Landleven in Zuidwest-Drenthe, krijgt een subsidie van maximaal 80.000 euro. Het project is een initiatief van de Vereniging t Erfgoed en heeft onder meer tot doel het ondernemersklimaat op het platteland te versterken. Zo wordt er gewerkt aan een website en komt er een erfgoedmap. Daarin wordt een overzicht gegeven van de ondernemers en de activiteiten die in hun bedrijf plaatsvinden. Van de verleende subsidie komt maximaal 70.000 euro uit het Europese Leader+-programma, de provincie draagt 10.000 euro bij. Naast eerdergenoemde activiteiten is er een ondernemerscafé opgericht, zijn in het zuidwestelijk deel van Drenthe twee fietsroutes ontwikkeld en komen er twee educatieve routes, waarbij onder leiding van een streekgids bedrijven worden bezocht. Een nieuwe cursus zorgt voor de opleiding van deze gidsen. Het project draagt bij aan een versterking van het ondernemerschap en daarmee aan de instandhouding en verbetering van de leefbaarheid op het platteland. Kleine bedrijven zijn daar goed voor ongeveer 40 procent van de werkgelegenheid. De Vereniging t Erfgoed is een jaar geleden opgericht en heeft nu ongeveer dertig leden. De meesten van hen zijn afkomstig uit verschillende werkgroepen van de Gebiedscommissie Vledder- en Wapserveense Aa.

Bestaande wandel- , ruiter- en fietspaden beter gebruikt Het project Outdoor Offensief Drenthe mag rekenen op een aanzienlijke financiële bijdrage. Gedeputeerde staten stemmen in met een subsidie van ruim 787.000 euro, waarvan 573.218 euro komt uit het Europese Leader+-programma. Initiatiefnemer van het project is het Recreatieschap Drenthe, dat werkt aan een grotere toegankelijkheid en het aantrekkelijker maken van de routes voor wandelaars, fietsers en ruiters. Naast een fysieke ontsluiting van bestaande routes wordt ook het gebruik van internet nadrukkelijk gestimuleerd. Door de padenstructuur via dit medium goed in beeld te brengen, wordt het voor recreanten
gemakkelijker om aantrekkelijke tochten uit te stippelen. Verder voorziet het project in een aantal extra voorzieningen, zoals de realisering van opstapplaatsen, en de verbetering van bestaande voorzieningen.
Het Recreatieschap Drenthe is eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de verschillende deelprojecten, terwijl een klankbordgroep waarin ook de provincie en terreinbeheerders zijn vertegenwoordigd de afstemming voor haar rekening neemt.

Ondernemers in Oost-Drenthe werken samen in regionaal projectbureau Voor versterking van het Midden- en Kleinbedrijf in Oost-Drenthe wordt ruim 262.000 euro beschikbaar gesteld. Het grootste deel daarvan, 230.486 euro, komt voor rekening van het Europese Leader+-programma en bedraagt 43 procent van de totale subsidiabele kosten. Het project STIPO+ duurzame kwaliteit en innovatie heeft tot doel de economische activiteiten op het platteland te stimuleren, inclusief de toeristisch-recreatieve bedrijven en verbrede landbouw. Algemeen wordt erkend dat de innovatieve kracht van het MKB te wensen over laat. De Stichting Dorp en Bedrijf wil daar verandering in brengen door onder meer netwerkvorming, een verbetering van de communicatie tussen de verschillende ondernemers en goede voorlichting te geven over innovatieve ontwikkelingen. Het project moet uiteindelijk resulteren in een goed werkend regionaal projectbureau voor ondernemend Oost-Drenthe. De verwachting is dat bijna eenderde van de ongeveer drieduizend ondernemers in het gebied zal deelnemen in het project.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl