Gemeente Moerdijk


GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING REGIONALE AMBULANCE VOORZIENING

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om vanaf 1 juli deel te nemen aan de gemeenschappelijke regeling van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord. Dit onder voorwaarden dat er door de GGD West-Brabant en de GGD Hart voor Brabant:

- Een exploitatieopzet komt van de nieuwe organisatie.
- Een onderbouwing komt van de tijdelijke hogere uitgaven door de GGD.
- Binnen 3 jaar de voor- en nadelen van een gemeenschappelijke regeling versus een private organisatie in beeld wordt gebracht.

- Het werkgebied binnen een jaar teruggebracht wordt naar de veiligheidsregio West en Midden Brabant.

De aanleiding om te komen tot één nieuwe organisatie is dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangegeven één RAV per veiligheidsregio te willen instellen. Hierdoor ontstaat er één werkgebied voor politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening en ambulancezorg. Daarbij wordt gebruik gemaakt van één meldkamer. De RAV is integraal verantwoordelijk voor het leveren van verantwoorde ambulancezorg, zowel in de dagelijkse routinematige situaties als bij rampen en zware ongevallen.

Verder speelt de sanering van de schulden van het RAV West-Brabant een rol. RAV West-Brabant heeft een schuld aan de provincie en aan de gemeente vanwege bijdragen die de afgelopen jaren aan RAV zijn voorgeschoten voor de exploitatie. Het ministerie biedt nu een saneringsregeling aan ter stimulering van eenheid per gebied.

Het doel van een goede regionale ambulancevoorziening is om te garanderen dat bij 95% van de meldingen ze binnen 15 minuten ter plaatse is.

De commissie sociale infrastructuur behandelt het raadsvoorstel op 11 mei. De raad buigt zich op 26 mei over het voorstel.