Gemeente Heemskerk


Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest stellen samen Waterplan op

HEEMSKERK De colleges van Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest hebben besloten in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een waterplan op te stellen. Volgens het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) worden gemeenten geacht zon plan in huis te hebben. Dat de drie gemeenten samen optrekken is tamelijk uniek. De samenwerkende partijen gaan ervan uit op deze manier de kosten te kunnen drukken. Bovendien bevordert de sterke samenhang het kwaliteitsniveau van de plannen.

In een startnotitie hebben de gemeenten zich uitgesproken voor samenwerking bij het opstellen van het waterplan. Dat plan krijgt de naam Regionaal Waterplan Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest, Samenwerken aan Waterwerken. Het doel van het waterplan is het behouden en het verder ontwikkelen van een duurzaam watersysteem in Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest. Hiertoe worden een visie en een samenhangend strategisch beleid ontwikkeld. In het plan worden verder afspraken vastgelegd over de uitvoering van maatregelen en het beheer en onderhoud van het watersysteem door de verschillende partijen. Bestaande regelingen worden waar nodig geactualiseerd en verduidelijkt.

Dat de drie gemeenten het waterplan gezamenlijk oppakken is vrij uniek in Nederland. De watersystemen van Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest kunnen we beschouwen als één deelstroomgebied. De verwachting is daarom dat bepaalde knelpunten door samen te werken eenvoudiger zijn op te lossen. Zo ontstaan er meer kansen om maatschappelijk gewenste maatregelen uit te voeren tegen de laagste kosten.