Gemeente Weert

26 april 2005

Voorjaarsnota biedt optimistische doorkijk naar 2007 en 2008

FinanciËle positie gemeente weert verbetert gestaag

De financiële positie van de gemeente Weert verbetert langzaam maar zeker. In het komende jaar 2006 wordt er weliswaar nog een tekort op de begroting verwacht, maar - zoals het zich nu laat aanzien - zal voor de jaren 2007 en 2008 dat tekort zijn veranderd in een positief sluitend gemeentelijk huishoudboekje. Dat valt te constateren uit de Voorjaarsnota 2005, waarin het college van burgemeester en wethouders tussentijds inzicht geeft in hoe Weert in financieel opzicht reilt en zeilt. De Weerter gemeenteraad wijdt er donderdag 26 mei a.s. een aparte vergadering aan.

In de Voorjaarsnota wordt in feite gerapporteerd hoe het loopt met de gemeentelijke financiën sinds de gemeenteraad de begroting voor het jaar 2005 goedkeurde. Zo wordt gemeld wat afwijkt van wat aanvankelijk begroot is en hoe naar verwachting het jaar 2006 er in financieel en beleidsmatig opzicht uit zal gaan zien. De Voorjaarsnota is dus eigenlijk een voorloper van de aanstaande begroting voor 2006 die komend najaar wordt vastgesteld. Erin worden prioriteiten genoemd en worden belangrijke (vervangings)investeringen aangekondigd.

Nog moeilijk
Voorlopig zijn het in financieel opzicht toch nog moeilijke tijden voor de gemeente. Dat is o.a. het gevolg van de komst van de nieuwe Wet Werk en Bijstand (die heeft forse financiële gevolgen voor de gemeente) en van de financieel verslechterende situatie van het werkvoorzieningschap De Risse. Verder zal dit jaar de rijksuitkering vanuit Den Haag E 60.000,- minder zijn. Een korting die overigens nog niet is 'meegenomen' in de nu voorliggende Voorjaarsnota. Dat is wel het geval met het grootste deel van de bezuinigingen die zijn afgesproken bij het vaststellen van de begroting 2005.

Duidelijk is nu al, dat de begroting voor 2006 nog zal sluiten met een tekort van E 419.000,-. Voor de jaren 2007 en 2008 zal de begroting 'positief sluitend' zijn, zoals het zich nu laat aanzien.

Burgemeester en wethouders denken het (toch nog) moeilijke jaar 2006 de baas te kunnen door het realiseren van verdere bezuinigingen. Welke dat zijn wordt momenteel onderzocht. Onder andere de algemene reserve zal worden aangesproken voor het eenmalig dichten van tekorten in de begroting.

Extra OZB-verhoging
In de begroting 2005 is een verhoging van de onroerend zaakbelasting afgesproken van 4,5 procent. Vooral om de milieuwetgeving beter te kunnen handhaven en ook om de dreigende tekorten bij de huisvesting van scholen te kunnen wegwerken stellen burgemeester en wethouders voor de OZB met nóg eens 2 procent te verhogen. In totaal dus een verhoging van 6,5 procent.

Personele knelpunten
Het blijft moeilijk met het oplossen van enkele personele knelpunten in de gemeentelijke organisatie. Zo is er te weinig personeel voor het handhaven van de milieuwetgeving. B&W bezien waar nog efficiencyvoordelen te behalen zijn en in hoeverre die werkzaamheden zijn uit te besteden. Ook het handhavingsbeleid zélf wordt tegen het licht gehouden. Bekeken wordt of er geld te halen valt uit een verhoging van de bouwleges die moet worden betaald bij het verkrijgen van een bouwvergunning.

Verder zijn er in de gemeentelijke organisatie personele knelpunten bij planologie, stedenbouw en bij het bedrijvenrreinen-beleid. Wat dat laatste betreft zijn er intussen ontwikkelingen in gang gezet waardoor de bedrijventerrein-problematiek regionaal (met andere gemeenten) wordt aangepakt. Dat kan financiële voordelen opleveren, vinden B&W.

Nieuw beleid voor 2006
Ondanks alle voorzichtigheid die in financieel opzicht in acht moet worden genomen, heeft het gemeentebestuur enkele onderwerpen op de rol gezet die te benoemen zijn als nieuw beleid. Enkele voorbeelden.
. De bestuurlijke samenwerking in de regio zal worden versterkt. Samenwerking gericht op herindeling wordt zeker niet uitgesloten. . De invoering van de Wet Bestuurlijke Boete als nieuw handhavingsinstrument. . Een studie naar een aangepaste aansluiting op rijksweg A2 bij de 'Stadspoort' met Nederweert. . Het invoeren van betaald parkeren (wens NS) aan de Parallelweg. . Samenwerking binnen de driehoek Eindhoven/Weert/Venlo bij grote ruimtelijk/infrastructurele projecten. . Het invoeren van een integrale VROM-vergunning (één loket-gedachte). . Herinrichting van het St Jozefs-kerkplein (eind 2006). . Invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (medio 2006). . Het beëindigen van de zg.vangnetregeling huursubsidie per 1 januari 2006 (bij gemeenten). . De herinrichting van het sportpark St. Theunis.

De burger kan meepraten
De gemeenteraad van Weert wil graag met haar burgers en organisaties in gesprek gaan over de voorjaarsnota 2005.. Daarom wordt er binnenkort een infomarkt in het stadhuis georganiseerd. Tijdens deze infomarkt heeft iedereen de gelegenheid zijn of haar mening te geven over de vraag waar de gemeente de beleidsmatige accenten voor 2006 dient te leggen. De reacties van het publiek willen de raadsfracties graag betrekken in de discussie over de Voorjaarsnota op 26 mei a.s. De infomarkt vindt plaats op dinsdag 3 mei a.s. van 19.00 tot circa 21.00 uur op de eerste verdieping van het stadhuis.

2005.065 JN

---- --