Time : 4:34:46 PM
Date : Tuesday, April 26, 2005
Sender Name: VVI

Witte Woede eindelijk bezegeld

Op 6 maart 2005 sloten de federale ministers Vandenbossche en Demotte met de syndicaten van de non-profitsector een sociaal akkoord dat een einde maakte aan weken van witte woede. Hiermee werd evenwel het vel van de beer verkocht vóór hij geschoten was, daar de werkgevers van de federale gezondheidszorginstellingen zich niet tot dit akkoord wilden verbinden.

Na weken van intensief onderhandelen waarin de werkgevers uiteindelijk ook hun bekommernissen en verwachtingen konden uiten, en de tekst van het voorakkoord ettelijke malen gewijzigd werd, is vandaag dan toch het sociaal akkoord een feit; de beer is geschoten.

In de loop van de volgende 5 jaren zullen meer dan 10.000 bijkomende banen gerealiseerd worden om aan de stijgende zorgbehoeften te voldoen en om de werkdruk van het huidig personeel te verlichten. Daarenboven zal het personeel in de ziekenhuizen, rusthuizen, geestelijke gezondheidszorg, e.a. tal van geldelijke voordelen ontvangen, gaande van een attractiviteitspremie tot een aanvullend pensioen. Ook de eindeloopbaanregeling (gradueel bijkomend verlof), uniek systeem in België, wordt verder uitgebreid.

Belangrijk voor het VVI is dat de overheid zich geëngageerd heeft om alle nieuwe voordelen voor het personeel te financieren, zodat patiënt noch bewoner voor de kost van de maatregelen moet opdraaien.

Het VVI betreurt evenwel dat niet alle werkgeversorganisaties het akkoord onderschreven hebben. De regering is immers van plan de voordelen bedongen in het sociaal akkoord enkel toe te kennen aan de instellingen die vertegenwoordigd worden door organisaties die het akkoord ondertekend hebben. Dit zal vermoedelijk een hoop extra administratie voor de instellingen met zich meebrengen.

De krijtlijnen voor de federale gezondheidszorg zijn weer voor 5 jaar getrokken. De uitdaging bestaat er nu in dit alles in werkbare en concrete afspraken om te zetten. Het VVI roept alle partijen dan ook op om samen aan deze weg te timmeren.

Meer personeel en betere loonsvoorwaarden in de gezondheidszorg: met ¤ 471 miljoen op kruissnelheid zijn we weer een hele stap vooruit !

Voor meer info :
Verbond der Verzorgingsinstellingen vzw
dr C. Boonen, algemeen directeur
Guimardstraat 1
1040 Brussel
tel : 02/511.80.08
tel : 0478/56.39.24
http://www.vvi.be/
post@vvi.be