Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 april 2005


Vragen van het lid van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken ten aanzien van de financiële positie van de Stichting Informatiedienstencode (Stic)


1) Bent u er van op de hoogte dat de Stichting Informatiedienstencode (Stic) een schuld heeft van circa 160 duizend euro en dat dit het gevolg is van het feit dat bij de Stic aangesloten platformaanbieders en nummerhouders niet bereid zijn hun financiële verplichtingen na te komen?


2) Waarom is het wettelijke kader ten aanzien van functioneren van de Stic niet op de juiste wijze ingericht, aangezien het College van Beroep voor het bedrijfsleven de uitspraak* heeft gedaan dat de Stic als zelfstandig bestuursorgaan geen boetes mag opleggen?


3) Sinds wanneer bent u op de hoogte van het feit dat de verplichte aansluiting van platformaanbieders bij de Stic in strijd is met de Machtigingsrichtlijn**? Wanneer hebt u de Stic hierover ingelicht?


4) Wat hebt u gedaan om het ontbreken van de wettelijke basis voor het opleggen van boetes door de Stic en het vervallen van de wettelijke basis voor de verplichte aansluiting van platformaanbieders bij de Stic te corrigeren?


5) In hoeverre voelt u zich verantwoordelijk voor het ontbreken van deze wettelijke basis?


6) Gaat u ervoor zorgen dat de Stic financieel gecompenseerd wordt, zodat op correcte wijze haar schuld geliquideerd kan worden en dat de afhandeling van de klachten spoedig en op zorgvuldige wijze kan plaatsvinden? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


* LJN: AS6707, AWB 04/327 (9 februari 2005)

** RICHTLIJN 2002/20/EG