Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 265 april 2005

WATERDAG IN HET GRIFTPARK DRUK BEZOCHT

Zondag 24 april was de afsluiting van de Utrechtse week 'Waardevol Water' in het Griftpark (Utrecht). Een week lang konden de inwoners van de stad Utrecht ervaren dat je op veel manieren kunt genieten van water. Om dit zo te houden is het wel noodzakelijk om zuinig met water om te gaan en het water schoon te houden. De week was een initiatief van de Utrechtse Milieupunten in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Utrecht, de groep Natuur- en Milieucommunicatie van de gemeente Utrecht en het IVN Consulentschap Utrecht.

Wateractiviteiten in Griftpark

Wethouder Jan van Zanen opende de dag en bemonsterde samen met de Organisatie Verbetering Binnenvisserij de visstand in de vijver. De aanwezige kinderen hielpen de wethouder hierbij. Er werden verschillende vissoorten gevonden. Er waren tal van activiteiten rond water. Zo konden kinderen onder leiding van IVN Vecht en Plassen wateronderzoek doen, vertelde Jenny Vink over de reis van Aquadrup door de kringloop, konden kinderen waterspelletjes doen en was er een watermarkt met onder andere het waterschap (HDSR), de reddingsbrigade, Greenpeace, Vrouw en Milieu en de aquariumvereniging. Enkele bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om op de markt een regenton te bestellen. Er waren naar schatting zo'n 1500 bezoekers.

Waterkaravaan

Voor deze gelegenheid was ook de Waterkaravaan naar Utrecht gekomen. De Waterkaravaan is een landelijke manifestatie van een groot aantal natuur- en milieuorganisaties. Zij varen met een schip van Stichting Reinwater door Nederland en organiseren in verschillende steden activiteiten op het gebied van duurzaam en bewust omgaan met water.

Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om met de 'Pont van Het Landschap' van Stichting Het Utrechts Landschap vanaf het Griftpark naar het schip van Reinwater aan de Oosterkade te varen. Op het schip van Reinwater kon men zien hoe je in en om huis duurzaam met water kunt omgaan, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop, het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en het gebruik van regenwater in plaats van leidingwater om de tuin water te geven.


---

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de Waterkaravaan kunt u contact opnemen met: Natuur en Milieufederatie Utrecht, Moniek Vesseur, 030 - 2544457, m.vesseur@nmu.nl of Stichting Reinwater (tel: 020-5707807, e-mail: info@waterkaravaan.nl ) of kijk op www.waterkaravaan.nl

De Waterkaravaan is een samenwerkingsverband van:
Stichting Reinwater (landelijk coördinator), IVN, SNM en de Milieufederaties, NVVS, NAJK, Waddenvereniging, Stichting de Noordzee en het VBIJ. In Utrecht is de organisatie van de Waterkaravaan in handen van de Natuur en Milieufederatie Utrecht en het IVN Consulentschap Utrecht.

---- --