Gemeente Haarlem


26 april 2005
sector Stadsbeheer


Gemeente Haarlem, Sector Stadsbeheer

Persbericht


Haarlemse lucht veel schoner door bussen op aardgas

Het openbaar vervoer in Haarlem/IJmond zal vanaf 11 december 2005 in handen blijven van Connexxion. Naar de wens van de gemeente Haarlem worden hierbij voor het eerst in Nederland grootschalig bussen op aardgas ingezet. Aangezien de bussen voldoen aan zeer strenge emissienormen, zal de lokale luchtkwaliteit hiermee aanzienlijk verbeteren. Haarlem roept de Nederlandse gemeenten op haar voorbeeld te volgen en bussen op aardgas als eis op te laten nemen in de concessieverlening openbaar vervoer.

Als opdrachtgever voor het stads- en streeksvervoer heeft de provincie Noord-Holland vandaag bekend gemaakt dat het openbaar vervoer in Haarlem/IJmond vanaf 11 december 2005 in handen zal blijven van Connexxion. De vervoerder heeft aangegeven grootschalig bussen op aardgas te zullen inzetten. Connexxion geeft hiermee gehoor aan de nadrukkelijke wens van de gemeente Haarlem naar aardgasbussen, die was opgenomen in het programma van eisen. De bussen op aardgas gaan voldoen aan zeer strenge Europese emissienormen, de zogenaamde EEV(-normen.

Bussen met een aardgasmotor stoten geen fijn stof of roet uit. Daarbij is de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) ruim 90 procent lager dan wat de huidige dieselbussen uitstoten. Zowel fijn stof als NO2 zorgen voor grote problemen met de luchtkwaliteit, vooral in binnensteden en langs drukke wegen. De bussen op aardgas zullen de luchtkwaliteit in Haarlem dus aanzienlijk verbeteren. Nog een winstpunt is dat de geluidsbelasting langs routes van het openbaar vervoer zal afnemen. Een aardgasmotor is namelijk tot 75 procent stiller dan een dieselmotor.

Wethouder Ruud Grondel (milieu): "Ik ben zeer verheugd met dit resultaat. Haarlem maakt zich hier al jaren hard voor en nu worden er eindelijk concrete maatregelen getroffen. Luchtkwaliteit komt hiermee weer wat hoger op de politieke agenda. Dat wordt bovendien onderstreept door het debat over luchtkwaliteit dat vandaag in de tweede kamer wordt gevoerd. Hopelijk krijgt ook de combinatie rijden op aardgas en openbaar vervoer hierin de aandacht die het verdient."

De vervanging van dieselbussen voor bussen op aardgas werkt niet kostenverhogend door in het openbaar vervoer. De gemeente Haarlem heeft becijferd dat bij vervanging van een buspark, de inzet van 50 of meer aardgasbussen kostenneutraal of zelfs met een positieve exploitatie gerealiseerd kan worden door de vervoerder.

Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl


---- --