Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 april 2005


Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Justitie


over de voorgenomen heffing op mp3-spelers en andere apparatuur


* Is het correct dat onder leiding van de u aangestelde voorzitter, de heer Vonhoff, wordt onderhandeld tussen de Stichting de Thuiskopie en vertegenwoordigers van de industrie over de invoering van een thuiskopieheffing op mp3-spelers en andere apparatuur?


* Is het correct dat hierbij een heffing van 3,28 euro per GigaByte voor mp3-spelers ter sprake is geweest?


* Voor welke andere apparaten wenst de stichting een heffing te introduceren en welke bedragen heeft de stichting daarvoor ter sprake gebracht?


* Herinnert u zich dat u op 11 februari 2004 in de Kamer zei dat u zou willen proberen de collectieve heffingen zoveel mogelijk te beperken? Herinnert u zich eveneens uw uitspraak in uw brief d.d. 13 oktober 2004 dat er sprake moet zijn van terughoudendheid bij de invoering van nieuwe heffingen en bij de vaststelling van de hoogte van heffingen? Herinnert u zich bovendien uw uitspraak in de nota naar aanleiding van het verslag bij de behandeling van de wijziging van de Auteurswet d.d. 16 mei 2003, dat rechthebbenden moeten aantonen dat zij nadeel ondervinden van het kopiëren met behulp van de voorwerpen waarop een thuiskopievergoeding wordt geheven?


* Hebben de rechthebbenden u aangetoond dat zij nadeel ondervinden van het gebruik van mp3-spelers en andere apparatuur die ter sprake is geweest? Zo ja, bent u bereid de verstrekte informatie aan de Kamer te zenden?


* Bent u het met mij eens dat het aannemelijk is dat de muziekindustrie juist voordeel heeft van de introductie van mp3-spelers, gezien de glanzende cijfers die de sector heeft gepresenteerd, zoals een wereldwijde vertienvoudiging van de online verkopen afgelopen jaar?


* Bent u van mening dat sprake is van de door u beoogde terughoudendheid met de introductie van nieuwe heffingen?


* Bent u met mij van mening dat het voorgestelde tarief geen blijk geeft van de door u beoogde terughoudendheid, aangezien het tarief per GigaByte ongeveer dertig keer zo hoog is als het tarief van een blanco DVD en aangezien het tarief kan leiden tot een prijsverhoging van ruim 36% voor een Ipod met een harde schijf van 40GB?


* Bent u het met mij eens dat het onwenselijk is dat consumenten door de voorgestelde heffing twee keer moeten betalen, namelijk voor het downloaden van een mp3 en voor het gebruik van een mp3-speler?


* Bent u bereid uw bevoegdheid op basis van artikel 16c van de Auteurswet te gebruiken om in te grijpen en zodoende te voorkomen dat de voorgenomen heffingen worden ingevoerd?
* Wanneer kan de Kamer antwoorden verwachten op de vragen die de Kamer heeft gesteld naar aanleiding van de brief van de minister van 13 oktober 2004?


* Bent u het met mij eens dat een uitgebreid systeem van heffingen ter compensatie van artiesten alleen bespreekbaar is indien werk niet wordt beveiligd met kopieerbeveiligingen en het uitwisselen van muziek via internet wordt getolereerd?


* Kunt u deze vragen binnen een dag beantwoorden, zodat de Kamer desgewenst nog voor het reces een overleg kan houden over deze materie?


Zie diverse media waaronder Algemeen Dagblad 26-4-2005
Zie www.ifpi.org