Provincie Noord-Holland

26-4-2005

Onderwerp

Dijkversterkingsplan kan inspraak in

Elly Klut

Dijkversterkingsplan kan inspraak in

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan starten met de inspraakprocedure voor het versterken van de dijk tussen Enkhuizen en Hoorn. De huidige dijk voldoet over ongeveer 13,5 kilometer niet aan de veiligheidsnorm. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben vandaag het Milieueffectrapport (MER) aanvaard en ingestemd met het concept dijkversterkingsplan.

De provincie heeft een toezichthoudende rol op het gebied van dijkversterkingen en milieueffecten. In het MER wordt aangegeven hoe de dijkversterking gecompenseerd kan worden voor landschap, natuur en cultuurhistorie. Hierbij is speciale aandacht gegeven aan herplaatsing van de Noordse Steen bij de Weed, ten zuiden van Venhuizen. Herplaatsing is duurder dan het gebruik van basalton, maar wordt wel wenselijk geacht door cultuurhistorische verenigingen. Ook de provincie wil graag de Noordse Steen behouden, vanwege het feit dat de dijk een provinciaal monument is. Voor de extra kosten moet nog onderzocht worden of de financiering gerealiseerd kan worden.

Binnenkort worden het MER en het concept dijkversterkingsplan ter visie gelegd en wordt een informatieavond georganiseerd. Het is de verwachting dat deze bijeenkomst eind mei of begin juni zal plaatsvinden. Op deze avond worden geïnteresseerden geïnformeerd over het dijkversterkingsplan, het MER en de inspraakprocedure. Daarnaast hebben zij de mogelijkheid om op beide documenten te reageren. Het hoogheemraadschap zal naar aanleiding van deze hoorzitting starten met het uitwerken van het definitieve plan.

Inlichtingen voor de pers: Provincie Noord-Holland: E Klut, Tel.(023) 514 4083, Mobiel 06-51572648, E-mail: klute@noord-holland.nl of Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: S. Klein, Tel. (0299) 663141, Mobiel 06-53548553