Provincie Groningen

Grote belangstelling voor ganzenfoerageergebieden: Gebieden in ontwerp vastgesteld
25 april 2005

Vandaag hebben Gedeputeerde Staten het Ontwerp Gebiedsplan Ganzenfoerageergebieden in Groningen vastgesteld. In totaal is 5153 ha aangewezen als ganzenfoerageergebied in de regio's rond het Zuidlaardermeer, het Leekstermeer, het Schildmeer en het Lauwersmeer. Hiervan is 56 % landbouwgebied, 18% valt onder agrarisch natuurbeheer en 26% is natuurgebied (Ecologische Hoofdstructuur).

De zoekgebieden in Groningen waren drie graslandgebieden en twee natuurgebieden: rond het Schildmeer, het Leekstermeer en het Zuidlaardermeer, binnen het Lauwersmeergebied en de kwelders van de Dollard. Voor de graslandgebieden heeft de Provincie Groningen per streek een commissie ingesteld met vertegenwoordigers uit de agrarische- en de natuurwereld. Uit de inventarisatie van de streekcommissies bleek al dat er zelfs te weinig hectaren beschikbaar waren om het aanbod van de boeren op te kunnen vangen in de regio's Zuidlaardermeer, Leekstermeer en Schildmeer. Met name boeren op de Veenkoloniale gronden bij Kropswolde meldden zich vrijwillig aan, omdat zij veel overlast hebben van de ganzen die rusten in het Zuidlaardermeer en bij hen van de akkers eten. De Provincie heeft tevens gesprekken gevoerd met de boeren en natuurbeschermers rond de Dollard en het Lauwersmeer. De boeren op de klei langs de Dollard vonden de vergoeding voor ganzenbeheer onvoldoende.

Planologische gevolgen
Landbouwers waren bang dat de ganzenfoerageergebieden planologische beperkingen voor hen zou opleveren. De Provincie vindt dat onacceptabel (net als Minister Veerman van LNV) en vindt dat de boeren de garantie moeten krijgen dat foerageergebieden zuivere landbouwgebieden blijven. De Provincie voorkomt dit soort planologische gevolgen door een passage op te nemen in het Provinciaal Omgevingsplan.
Om opname van beperkingen in de bestemmingsplannen te voorkomen komt er een convenant met de gemeenten, de natuurbeschermingsorganisaties, de milieufederatie en de NLTO. Ook Avifauna-Groningen en de Vogelbescherming-Nederland bevestigen in een brief dat zij geen planologische beperkingen willen voor de boeren. Zij willen graag met boeren samenwerken om ganzen en akker- en weide- vogels te beschermen.

De regeling
Kolganzen, Grauwe Ganzen en Smienten komen met duizenden tegelijk op de vruchtbare Groningse landbouwgrond af. In de akkerbouwgebieden eten ganzen oogstresten zoals bieten, aardappels en granen. Maar zij lusten ook graag pas gezaaid wintergraan of groenbemester. De boeren ondervinden hiervan de schade.
In de ganzenfoerageergebieden hebben de boeren recht op een schadevergoeding. Boeren met grasland kunnen kiezen voor een jaarlijkse beheersvergoeding van ca EUR 100,-. Als tegenprestatie moeten zij de ganzen rustig laten grazen en voldoende voedsel laten staan.
Buiten de ganzenfoerageergebieden mogen de ganzen verjaagd worden. De veronderstelling is dat de Kolganzen, Grauwe Ganzen en Smienten zullen leren dat voor hen alleen in de ganzenfoerageergebieden de tafel gedekt is. Daarbuiten zijn zij dus niet meer welkom.

Wie praat er mee?
Naast advies van de streekcommissies heeft de Provincie advies gevraagd aan de NLTO (nu LTO-Noord), de wildbeheereenheid, Avifauna Groningen, Staatsbosbeheer en Groningerlandschap. Van 10 mei tot 6 juni is de officiële inspraakperiode. Alle belangstellenden zijn ook welkom tijdens een informatieavond over de ganzenfoerageergebieden op 23 mei om 20.00 uur in het paviljoen De Leine, Meerweg 62a in Kropswolde. Gedeputeerde Henk Bleker zal het ganzenbeleid daar presenteren.

Ganzenfoerageergebieden