Gemeente Geertruidenberg


Overlast overhangend groen

Wie kent het probleem niet, lopend over een trottoir dat belemmerd wordt door overhangend groen?Of rijdend over de openbare weg waarbij takken tegen het voertuig komen?

Overhangende takken van bomen en struiken mogen geen overlast veroorzaken voor weggebruikers. Om dit soort overlast te beperken is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Geertruidenberg een artikel opgenomen. Op grond van artikel 2.1.6.3 is het verboden beplanting aan te brengen of te hebben op zodanige wijze dat aan het verkeer het vrije uitzicht wordt belemmerd of daarvoor op enige wijze hinder of gevaar oplevert.

Aanspreken

Voor de veiligheid van mens en verkeer zal als het nodig is de gemeente Geertruidenberg u hierop aanspreken of schriftelijk benaderen. Want beplanting in uw tuin mag het uitzicht niet belemmeren, weggebruikers hinderen en geen gevaar veroorzaken. Ook dient u rekening te houden met het vrijhouden van de Openbare Verlichting, verkeersborden en andere voor verkeersdeelnemers belangrijke aanwijzingsborden. Indien daartoe aanleiding is kan de gemeente Geertruidenberg bewoners mondeling en/of schriftelijk verzoeken om te ver overhangend groen binnen een bepaald tijdsbestek te snoeien tot de eigendomsgrens.

Advies

Wij adviseren bewoners van Geertruidenberg dan ook de planten in uw tuin te snoeien, te knotten, op te binden of te verwijderen als dit noodzakelijk is. Een richtlijn (er geldt echter geen maximale hoogte) is een minimale hoogte van 2.20 meter boven het trottoir en 4.20 boven de rijbaan als criterium te hanteren. Hierbij moet u ook in acht nemen dat regen (doorhangen) of sterke wind (zwiepen) hierop van invloed kunnen zijn.