Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 135

datum: 26 april 2005

Verkeerskundige opfrisbeurt voor Berg-noord

In het noordelijk deel van het Bergkwartier worden verkeersmaatregelen genomen om de grootste knelpunten aan te pakken. Het college heeft vastgesteld welke maatregelen het meest nodig zijn en worden uitgevoerd. Afhankelijk van de exacte kosten van deze maatregelen, resteert er budget voor extra maatregelen. Deze extra maatregelen worden in overleg met de bewoners en andere belanghebbenden in een participatiegroep vastgesteld.

De verkeersmaatregelen zijn bestemd voor het gebied begrensd door de Utrechtseweg - Daam Fockemalaan - BW-laan - Ponlijn. Buiten het plan valt het nieuwe woonbuurtje bij het Belgenmonument dat enkele jaren geleden is opgeleverd. De aanpassingen moeten de verkeersvoorzieningen van de wijk beter afstemmen op de huidige en toekomstige fietsers en automobilisten.

Maatregelen
Het college wil een rotonde aanleggen op het kruispunt van de Kon. Wilhelminalaan - Emmalaan - Prins Frederiklaan - dr. Abraham Kuyperlaan om de de onduidelijke en onveilige situatie op te lossen. Voor het verlagen van de snelheid van het autoverkeer en het verbeteren van de oversteekbaarheid komt er een drempel bij de drukke (fiets)oversteek op de Kon.Wilhelminalaan ter hoogte van de Van Beuningenlaan en de Kon. Sophialaan. Tenslotte komt er een aanpassing van het plateau in de dr. Abraham Kuyerplaan ter hoogte van de Van Limburg Stirumlaan. Deze maatregel moet de snelheid van het autoverkeer verminderen op deze locatie, waar dagelijks grote hoeveelheden scholieren oversteken.

Onderzoek
De afdeling Verkeer van de gemeente heeft een knelpuntenonderzoek uitgevoerd. Bij dit knelpuntenonderzoek is gebruik gemaakt van cijfers over de verkeersongevallen en eerdere klachten van bewoners. Verder is de wijk onderzocht op de hoeveelheid (doorgaand) autoverkeer en de omvang van fietsstromen.

Extra maatregelen
De drie voorgestelde maatregelen kunnen binnen het budget van E 500.000 worden uitgevoerd. Financiering van het project vindt plaats vanuit de Reserve Stedelijke Voorzieningen. Na definitieve vaststelling van de maatregelen door B&W volgt de formele inspraakprocedure. Als de kosten voor het verleggen van kabels en leidingen gunstig uitvallen, blijft er geld over voor het nemen van 'extra' maatregelen. Welke eventuele maatregelen dit zijn wordt vastgesteld in overleg met een participatiegroep die zal bestaan uit bewoners en belanghebbenden.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 5011 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.


---- --