Gemeente Kerkrade
---

26.04.05: Unieke rioolwerkzaamheden stadion Kaalheide

Op maandag 25 april jongstleden is bij het oude RODA JC-stadion 'Kaalheide' begonnen met de voorbereidingen voor het repareren van het riool. Gebleken was namelijk dat dit riool behoorlijke scheuren vertoonde. De reparatie van het riool gebeurt volgens de zogenaamde 'kous'-methode. In Zuid-Limburg is het de eerste keer dat een riool met een dergelijke diameter, namelijk 1,50 meter, wordt voorzien van een kous. Normaal gesproken wordt deze techniek toegepast bij kleinere diameters. De kous weegt overigens enkele tonnen.

Start aanbrengen kous
Vanmiddag vanaf ongeveer 18.00 uur zal worden begonnen met de daadwerkelijke renovatie. De totale werkzaamheden zullen tot en met vrijdagmorgen in beslag nemen, maar het aanbrengen van de kous zelf over zo'n 150 meter, zal deze avond en nacht plaatsvinden (daarna is niet meer veel zichtbaar boven de grond).

Normale methode niet mogelijk Normaal gesproken zou in een dergelijk geval het riool worden opgegraven en een nieuwe worden teruggelegd. In dit geval is dat niet mogelijk. Het riool ligt op circa 5 meter diepte en in het grondwater. Bijkomend belangrijk punt is dat het riool onder de kantoren en sponsortribune van stadion Kaalheide ligt. Dit zou dan moeten wijken voor het kunnen vervangen van het riool.

Alternatief
De gemeente Kerkrade heeft een alternatief gezocht voor de reparatie. Het riool wordt nu van binnenuit gerenoveerd volgens deze kousmethode. Voor de uitvoering van de methode zal de firma Insituform Rioolrenovatietechnieken bv uit Zoetermeer zorgdragen.

Uitleg uitvoering
De renovatie wordt als volgt uitgevoerd: een met polyesterhars gevulde kous wordt met waterdruk langzaam in het riool afgerold en drukt zich volledig tegen de wand aan van het oude riool. Daarna wordt het water waarmee deze kous is ingevoerd verwarmd, waardoor de kous verhardt tot een polyesterbuis. Deze buis zorgt voor voldoende sterkte om alle krachten op te nemen die voorheen door het oude riool werden opgenomen. De volgende dag wordt de kous afgewerkt, het begin en eindstuk worden verwijderd en de aansluitingen worden van binnenuit open gemaakt.

"Wat op de traditionele manier enkele weken zou duren, wordt nu in enkele dagen gerealiseerd met hetzelfde resultaat: Een kwalitatief goed riool wat de afvoer van het rioolwater waarborgt", aldus wethouder Peter Thomas van openbare werken.