VVD



Nieuws

26 apr 2005 - Jelleke Veenendaal: Doorbraak voor
vraagstuk omtrent recreatiewoningen

De Tweede Kamer heeft vandaag - 26 april 2005 - een veelbesproken motie over recreatiewoningen aangenomen. Deze motie van de VVD geeft bewoners van deze panden de mogelijkheid om permanent te mogen wonen in een recreatiewoning.

,,Dit is een doorbraak in de patstelling die was ontstaan op dit onderwerp. Gemeenten, provincies en bewoners kwamen er vaak niet samen uit als het ging om permanente bewoning toe te staan of niet," aldus VVD-Tweede-Kamerlid Jelleke Veenendaal. ,,Nu de Tweede Kamer deze motie over de persoonsgebonden beschikking heeft aangenomen, is er voor een hele grote groep bewoners, die lange tijd in onzekerheid leefde, eindelijk duidelijkheid en rust."

Veel gemeenten hebben bewoners van recreatiewoningen in het verleden expliciet toegestaan om daar permanent in te wonen. Doordat minister Dekker gemeenten eind 2003 vroeg om een beleidskeuze te maken voor handhaven, legaliseren of het afgeven van persoonsgebonden beschikkingen, zijn er in veel gemeenten hoogoplopende conflicten ontstaan. ,,Als een gemeente jarenlang actief mensen heeft toegestaan permanent te wonen in een recreatiewoning, dan is het vreemd als daar ineens gekozen wordt voor handhaving en dus beboeting van bewoners", aldus Veenendaal. ,,Voor die mensen is er nu een oplossing."

Voor de toekomst maakt minister Dekker plannen, zodat voorkomen wordt dat er onduidelijk beleid blijft voor recreatiewoningen. Deze zal zij nog voor de zomer aan de Tweede Kamer presenteren. ,,Daarmee hopen we voor eens en altijd duidelijkheid te hebben met betrekking tot recreatiewoningen'', concludeert Veenendaal.