Socialistische Partij

SP'ers steunen actie voor Royaal Gebaar

26-04-2005 * Enkele honderden ondertekenaars van het initiatief Een Royaal Gebaar van schrijfster Marion Bloem verzamelden zich vanmiddag op Plein in Den Haag. Onder hen waren tal van bekende Nederlanders. De hoop was dat ook leden van de Tweede Kamer zich daarbij zouden voegen en hun handtekening zouden zetten. De Kamerleden van de SP spraken op de manifestatie hun steun uit voor het initiatief, dat inmiddels is ondertekend door 170.000 mensen.

De SP ondersteunt het verzoek aan Beatrix, de regering en de Tweede Kamer om ter ere van het jubileum van Beatrix een generaal pardon af te kondigen voor enkele duizenden vluchtelingen die al langer dan vijf jaar op uitsluitsel wachten en soms al tien jaar in Nederland wonen. Onder andere Freek de Jonge, Thé Lau, Huub van der Lubbe, Frederique Spigt en Joris Linssen kwamen dinsdag naar Den Haag om de actie te ondersteunen. Chris Zegers presenteerde de manifestatie.

De Kamer vergadert dinsdag ook over een motie van PvdA, SP en GroenLinks om deze groep uitgeprocedeerde asielzoekers een pardon te verlenen. Later deze week, aan de vooravond van het regeringsjubileum van Beatrix, wordt de brief met de handtekeningen officieel aangeboden aan de Koningin.