Ingezonden persbericht


Persbericht 22 april 2005


IPP dreigt Eurodusnie met kort geding

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), maker van de "Referendumwijzer", spant een kort geding aan tegen Eurodusnie als wij niet onmiddellijk onze "Referendumstemwijzer" van het internet halen. "Stemwijzer" is een door het IPP geregistreerde merknaam. Het IPP meent dat het gebruik van de domeinnaam "Referendumstemwijzer.nl", alsmede de vormgeving van deze website, een inbreuk op haar merk- en auteursrecht inhoudt. Bovendien zou de indruk kunnen ontstaan dat degene die onze "ReferendumStemwijzer" raadpleegt met de IPP-Referendumwijzer te maken heeft.

Het is de derde keer in korte tijd dat het IPP met gerechtelijke stappen dreigt tegen initiatiefnemers van een alternatief stemadvies. Begin april richtte het IPP haar pijlen op de werkgroep "Stem Tegen Grondwet". Deze werkgroep veranderde haar "stemwijzer" in een "stemadvies". Daarna kreeg het comité "Grondwet Nee!" het met het IPP aan de stok. Dit comité heeft uiteindelijk haar "echte referendumwijzer" omgedoopt tot "stemadviseur".

Het IPP verlangt nu niet alleen van Eurodusnie dat het gebruik van het domein www.referendumstemwijzer.nl wordt gestaakt, maar dat Eurodusnie de domeinnaam zelfs overdraagt aan het IPP. Indien niet voor vrijdag 22 april 17.00 aan deze eis gehoor wordt gegeven volgt er een kort geding.

De Referendumwijzer van het IPP wordt alom gepresenteerd als een objectief instrument dat kiezers helpt hun keuze te bepalen in de aanloop naar het referendum. Het IPP is echter niet onafhankelijk. De Referendumwijzer van het IPP wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken gesubsidieerd. 'Daardoor kunnen we onafhankelijk werken,' meldt een zegsman van het IPP. 'Dat was lastiger geweest als het geld van Buitenlandse Zaken gekomen zou zijn. Die zijn namelijk keihard vóór de Europese Grondwet.' Alsof het een verschil maakt welk ministerie van dit kabinet, dat in z'n geheel voor de Grondwet is, de Referendumwijzer van het IPP financiert.

De Referendumwijzer van het IPP is bovendien alles behalve objectief. De stemwijzer van het IPP is niet neutraal en belicht de Europese Grondwet eenzijdig. Veel controversiële zaken zoals het institutionaliseren van ongekozen ­ en in het geheim vergaderende Eurocommisarisen, worden buiten de enquête in de stemwijzer van het IPP gehouden. De kwesties die wel worden aangeroerd blijven steken in dezelfde vaagheid die kenmerkend is voor de Grondwet zelf. Zo kon het gebeuren dat Eurodusnie-leden, allen zeer kritisch ten aanzien van de Grondwet, volgens de Referendumwijzer ineens grote voorstanders van de Grondwet bleken te zijn! Lees ook ons persbericht van 21 april 2005 hierover.

Het is precies die eenzijdigheid van de IPP-stemwijzer die burgerinitiatieven als het onze noopt tot het maken van een eigen enquête. Wij hebben hiervoor het domein http://www.referendumstemwijzer.nl geregistreerd. Onze "Referendumstemwijzer" mag dan in naam enige overeenkomsten vertonen met de Referendumwijzer van het IPP, wat betreft uiterlijk en inhoud zijn er enorme verschillen. We pretenderen niet objectief te zijn, maar brengen bepaalde kwesties onder de aandacht die volgens ons belangrijk zijn, maar desalniettemin vaak onderbelicht blijven. Er staat op ons domein nergens dat het de IPP-Stemwijzer betreft en voor e-mail contact wordt het adres van Eurodusnie gegeven.

Het IPP zegt op haar website dat het zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Het aanklagen van burgerinitiatieven als het onze valt niet met deze doelstelling te rijmen. Wij van Eurodusnie beraden ons komend weekend op een passend antwoord op de eisen van het IPP.

Noten:

http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=565584/sc=da95de

Persbericht van 21 april op http://eurodusnie.nl

Nagestuurd bericht bij het persbericht van 22 april 2005

Afz: Eurodusnie
Boerhaavelaan 345
2334 EM Leiden
E-mail: info@eurodusnie.nl
Webadres: http://eurodusnie.nl
Tel: 0652408960 (Marco) / 0630945317 (David)

26 april: referendumwijzer vs. referendumstemwijzer

De datum voor het door het IPP aan Eurodusnie aangespannen kort geding is zojuist bepaald op dinsdag 26 april om 10.00. Welke rechtbank is ons momenteel nog onduidelijk.

Einde bericht


Afz: Eurodusnie
Boerhaavelaan 345
2334 EM Leiden
E-mail: info@eurodusnie.nl
Webadres: http://eurodusnie.nl
Tel: 0652408960 (Marco) / 0630945317 (David)