Ingezonden persbericht

Naamvoorstel gemeente: OOST GELRE

Het definitieve voorstel van de commissie naamgeving van de gemeente Groenlo/Lichtenvoorde voor een nieuwe gemeentenaam luidt: Oost Gelre.
De gemeenteraad zal deze naam naar verwachting vaststellen in de eerstvolgende raadsvergadering, die gehouden wordt op donderdag 19 mei a.s.

De commissie naamgeving, waarin alle raadsfracties vertegenwoordigd zijn, is unaniem tot dit naamvoorstel gekomen. Deze commissie werd ingesteld bij raadsbesluit van 27 januari jl., toen een naamkeuze-voorstel voorlag met twee namen. De raad heeft toen niet gekozen voor één van beide namen, maar het voorstel is teruggenomen. Besloten werd een uit de raad te vormen commissie opdracht te geven om, gevoed door alle ingediende naam-ideeën, met één gedragen naamvoorstel te komen.

Na rijp beraad is daar nu de nieuwe naam Oost Gelre uitgekomen.
Een mooie naam met een link naar de historie.
Het gehele gebied van de nieuwe gemeente heeft vroeger in de 16e, 17e en 18e eeuw behoord tot Gelre (Fürstentum Gelre Grafschaft Zutphen). Gelre bestond uit zogenaamde kwartieren en dit gebied behoorde tot het kwartier Zutphen. Vandaar de naam Fürstentum Gelre Grafschaft Zutphen.
Overigens heeft Groenlo ook al veel eerder (vanaf 1236) tot het toenmalige Graafschap Gelre behoord. In 1277 kreeg Groenlo van graaf Reinoud I van Gelre stadsrechten.
Aangezien onze gemeente natuurlijk maar een relatief klein deel was van het oude Gelre is mede vanwege de geografische positie daarin gekozen voor Oost Gelre.

Bewust is gekozen om geen verbindingsstreepje tussen Oost en Gelre te plaatsen. Gebruikelijk is dat wel bij plaatsnamen met daarvoor de windrichting, maar zonder komt ook voor en dat wordt mooier gevonden.

Lichtenvoorde, 25 april 2005
Namens de commissie naamgeving,
Frits van Lochem (voorzitter)

---- --