TU Delft > Nieuws & agenda > Agenda > Ontwerphergebruik

Technische Universiteit Delft

Ontwerphergebruik
29 maart 2005 door M&C

Promotie van dhr. C. Wang: "Design reuse in product shape modelling: a study of freeform feature reuse by signal processing techniques"

26 april 2005 | 10:30:00
plaats: Aula TU Delft

hr. C. Wang | Master degree Beijing U. of Aeronautics promotor | Prof.dr. P.J. Stappers (fac IO)
toeg.prom. | Dr. J.S.M. Vergeest (UHD-fac IO)

Design reuse in product shape modelling: a study of freeform feature reuse by signal processing techniques

Het gebrek aan middelen ter ondersteuning van ontwerphergebruik is een ernstig probleem bij vormmodellering van producten, in het bijzonder bij computer-aided designsystemen. Dit vormt een knelpunt tijdens het creëren en concipiëren van vorm bij het ontwerpen van consumentenproducten, en werkt creativiteit en innovatie tegen. Verscheidene pogingen zijn in het verleden ondernomen om hierin verbetering te brengen, met specifieke methoden in het ruimtelijk domein, door middel van conventionele geometrische operaties. Deze domeinafhankelijke onderzoeken leverden geen bevredigende oplossingen. Gezien de stand van de technologie moet er een studie worden uitgevoerd waarin interdisciplinaire kennis wordt toegepast.
Deze studie heeft tot doel het vinden van een systematische aanpak om ontwerphergebruik te ondersteunen, in het bijzonder het hergebruik van willekeurige vormkenmerken (Freeform Features, FFF), onder de hypothese dat een betere oplossing kan worden bereikt door het toepassen van signaalverwerkingstechnieken. Dit globale
streven is onderverdeeld in een aantal concrete doelen, ieder verbonden met een breed spectrum van domeinspecieke kennis. Onderzoek in de relevante onderwerpen zullen de samengebrachte kennis over computerondersteunde technieken in industrieel ontwerpen verrijken.
Oplossingen uit deze studie vergroten de mogelijkheden van vormmodellering en verbeteren de uitwisseling tussen vormweergave in het ruimtelijke en het frequentiedomein. Met voorbeelden zijn de methoden getest en een wiskundige formulering is eveneens voorgesteld. De resultaten bevestigen dat de hypothese kan werken, en de ontwikkelde methodologie is zowel effectief als nuttig.

Voor verder lezen:


* From geometric modeling to shape modeling: IFIP TC5/WG5.2 seventh Workshop on Geometric Modeling: Fundamentals and Applications, October
2-4, 2000, Parma, Italy ed. by Umberto Cugini and Michael Wozny, 2002
* Free-form displacement features in conceptual shape design by Peter Alexander van Elsas, 1997

* Shape preserving representations in computer-aided geometric design ed. by Juan M. Peña, 1999