Amsterdam RAI

Urban Design
3 dec 2004

URBAN DESIGN: NATIONAAL PLATFORM VOOR OPENBARE RUIMTE

Urban Design richt zich op een ieder die betrokken is bij het beleid, ontwerp en beheer van de stedelijke openbare ruimte. Daarmee heeft deze relatief nieuwe branche een eigen vakevenement waar alle betrokken specialismen aan bod komen. De belangstelling voor Urban Design is groot. Een half jaar voor het evenement hebben de meeste marktleiders uit de branche zich van een plek verzekerd en is al zon 70% van de beurs volgeboekt. Bezoekers vinden straks naast een complete vakbeurs bijzondere projectpresentaties en interessante lezingen. Urban Design vindt plaats van 26 tot en met 28 april 2005 in Amsterdam RAI.

Compleet expositieprogramma
Urban Design streeft naar een compleet beeld van alle betrokken sectoren op het gebied van de openbare ruimte. Vanzelfsprekend is er aandacht voor straatmeubilair, verlichting en bestrating. Maar ook stadsgroen en buitenreclame komen aan bod. Naast de presentatie van producten wil Urban Design ook veel aandacht besteden aan ontwerp en advies. Daarom is er een speciaal paviljoen voor ontwerpers en adviseurs, waarmee het ook voor kleinere bureaus mogelijk wordt aan de beurs deel te nemen. Het paviljoen is ontwikkeld in samenspraak met de Beroepsvereniging Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen (BNSP), Bond voor Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL).

Themaplein Groen in de Stad
Het gebruik van levend groen krijgt een steeds belangrijkere rol bij het inrichten van de stedelijke leefomgeving. Groen is geen sluitpost, maar vormt een essentieel onderdeel van het ontwerp. Stichting Groenforum gaat op Urban Design het themaplein Groen in de Stad opzetten. Bezoekers kunnen hier inspiratie opdoen bij de getoonde vernieuwende projecten.

Levendig beurstheater
Met discussies, lezingen en projectpresentaties kunnen bezoekers kennis verwerven en ervaringen uitwisselen in het beurstheater. In het programma komen aspecten aan bod als organisatie, financiën, sociale aspecten en esthetiek. Zo presenteert het Ministerie van VROM het thema esthetiek en herstructureringswijken in Nederland. Het Zuidas Project uit Amsterdam wordt voor het voetlicht gebracht. Stichting Groenforum geeft een nieuwe benadering van groen binnen de stadsgrenzen. VNG laat zien hoe je als gemeente om moet gaan met de beleidsruimte binnen de Nota Ruimte en de Vereniging Stadswerk leidt een paneldiscussie over het spanningsveld tussen esthetiek en budget.

Vervolg van Urban Planning
Vereniging Straatmeubilair en Fipavo staan aan de wieg van Urban Design. In 2003 waren hun leden betrokken bij de eerste vakbeurs voor hun branche; toen Urban Planning geheten. Deze editie telde bijna 80 exposanten en 2700 bezoekers. Uit het succes is het tweejaarlijkse Urban Design ontstaan. De beurs is interessant voor stedebouwkundigen, gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars in woningbouw en commercieel vastgoed, adviseurs, architecten en landschapsarchitecten.

Meer informatie?
Geïnteresseerde bedrijven en bezoekers kunnen meer informatie vinden op www.urban-design.nl. Vanaf begin februari start de bezoekersregistratie.

Amsterdam, december 2004

Noot voor de redactie (