Kröller-Müller Museum


Persbericht en uitnodiging voor de pers

Nieuwe drijvende sculptuur vervangt tijdelijk beroemde Floating sculpture 'Otterlo' Marta Pan aanwezig bij tewaterlating in beeldentuin Kröller-Müller Museum

Otterlo, 25 april 2005

Eén van de gezichtsbepalende kunstwerken in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum wordt dit jaar gerestaureerd. Het gaat om Floating sculpture 'Otterlo' van Marta Pan (Boedapest, 1923). Het witte drijvende object én de vijver zijn als een geheel ontworpen door Marta Pan in 1961, het jaar waarin de beeldentuin is geopend. Nu het werk na ruim 40 jaar aan een noodzakelijke restauratiebeurt toe is, heeft de kunstenaar een ander werk, bestaande uit twee drijvende vormen, in bruikleen aangeboden. Speciaal voor de "tewaterlating" van Two Lenses is Marta Pan in het Kröller-Müller Museum op dinsdag 26 april om 14.00 uur.

Floating sculpture 'Otterlo' is een kinetisch object, het kan 360 graden draaien. Dat is op dit moment niet meer mogelijk. Daarnaast is de huid van het werk aan voortdurende veroudering onderhevig omdat het in het water ligt. Hoe lang de restauratie gaat duren is nog niet bekend. Dit wordt duidelijk op het moment dat het kunstwerk gedemonteerd is.

Marta Pan werkt en woont in Parijs. De bijna 82-jarige kunstenaar is nog steeds zeer actief. Haar kunstwerken staan over de hele wereld. Deze maanden heeft ze een tentoonstelling met haar werk uit 2001-2004 in de JGM Galerie in Parijs. Na haar bezoek aan Otterlo reist ze door naar de Verenigde Staten.

# # # #