Gemeente Dinkelland


Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Van: Birgit Boode
Datum:
Betreft: Wethouder Johannink trekt eerste blauwe streep van de parkeerschijfzone in Denekamp

WETHOUDER JOHANNINK TREKT EERSTE BLAUWE STREEP VAN DE PARKEERSCHIJFZONE IN DENEKAMP

Aanstaande dinsdag 26 april om 13.30 uur zet wethouder Jos Johannink samen met slager Cor Siemerink de eerste blauwe verf op de straat in de Vledderstraat om de blauwe zone te markeren.

Toelichting

Door ondernemers uit het centrumgebied van Denekamp is al regelmatig aandacht gevraagd voor het parkeren in het winkelerf. Enige tijd geleden is een uitgebreid parkeeronderzoek verricht in de kern Denekamp. Uitkomst van dit onderzoek is dat er in het centrum weliswaar voldoende parkeerplaatsen zijn maar dat de parkeerplaatsen in het centrum vaak langdurig bezet worden door werknemers uit het centrum. Klanten kunnen daardoor vaak geen parkeerplaats vinden.

Om de bereikbaarheid voor het winkelend publiek te waarborgen, is een scheiding tussen lang- en kortparkeren noodzakelijk. Vooruitlopend op de herinrichting van het centrum is besloten om in een gedeelte van het centrum te starten met een vorm van parkeerregulering. Dit gebeurt door de aanwijs als parkeerschijf-zone. Deze maatregel wordt ingevoerd in de Vledderstraat, de Grotestraat, een gedeelte van de Brinkstraat (tussen parkeerterrein en Ootmarsumsestraat) en een gedeelte van de Ootmarsumsestraat (tussen Brinkstraat en Potmaten). Met deze maatregel wordt de beschikbaarheid van de aanwezige parkeerplaatsen voor het winkelend publiek vergroot.

De regulering is zoals reeds gemeld geregeld door het instellen van een "parkeerschijfzone". In de volksmond wordt dit ook vaak een "blauwe zone" genoemd. In de kern Denekamp is een parkeerschijfzone een nieuw fenomeen, waarvan wellicht niet iedereen precies meer weet hoe dit werkt.

Wat is een parkeerschijf-zone?
Een parkeerschijfzone wordt aangeduid met het hiernaast geplaatste bord. Binnen een parkeerschijfzone mag uitsluitend worden geparkeerd op plaatsen die als zodanig zijn aangegeven of aangeduid (door bijvoorbeeld een vierkant blauw P-bord of een in het vak aangebrachte letter P) en op parkeerplaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep. Op de plaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep mag door motorvoertuigen op meer dan twee wielen uitsluitend worden geparkeerd onder een aantal voorwaarden. Hiervoor geldt dat het voertuig moet zijn voorzien van een duidelijk zichtbare parkeerschijf en de toegestane parkeerduur nog niet is verstreken. De parkeerschijf moet zodanig zijn ingesteld dat de pijl het tijdstip van aankomst aangeeft. Het tijdstip van aankomst mag hierbij naar boven worden afgerond op het meest nabijgelegen hele of halve uur. Komt u dus bijvoorbeeld aan om 9:10, dan mag u op de parkeerschijf een aankomsttijdstip van 9:30 instellen. De parkeerschijf moet zodanig worden aangebracht dat de voorzijde van de parkeerschijf van buiten af goed zichtbaar is. De maximale parkeerduur bedraagt binnen de parkeerschijfzone 1oe uur. Deze maximum parkeerduur komt overeen met die van de Meiereij in Ootmarsums en de in de buurgemeenten Losser en Tubbergen gebruikte parkeerduur.

Onder het zonebord van de parkeerschijf wordt een onderbord aangebracht met de aanduiding "ma-t/m za 9:00 - 18:00 h". Dit tijdvenster sluit aan op de openingstijden van de winkels. De beperking van dit tijdvenster heeft uitsluitend betrekking op het verplicht gebruik van de parkeerschijf; de andere verplichtingen (uitsluitend parkeren op aangewezen plaatsen of plaatsen voorzien van een blauwe streep) zijn altijd van kracht. Eén en ander is hieronder nog eens schematisch weergegeven.

Om binnen de parkeerschijf-zone te kunnen parkeren moet u gedurende de winkeltijden wel over een parkeerschijf beschikken. In de meeste auto's zal ongetwijfeld wel een parkeerschijf aanwezig zijn. Deze zijn onder andere te koop bij tankstations. De ondernemers verenigd in MKB Denekamp hebben aangegeven in de komende tijd parkeerschijven beschikbaar te stellen. De politie en stadsconciërges zijn belast met de controle op de naleving van de parkeerschijfzone. In het begin zullen zij waarschuwend optreden, doch na verloop van tijd zullen overtredingen worden geverbaliseerd. Een overtreding wordt bestraft met een boete van E 45,--.


---

Mededelingen voor de redactie:

Wij nodigen u van harte uit om op 26 april as. om 13.30 uur aanwezig te zijn in de Vledderstraat.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer (0541) 854185 of 06-52624307.


---- --