Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
 

Digimeente; nieuwste fase in digitale dienstverlening voor gemeenten Lancering en demonstratie van één (overheids)loket op vakbeurs Overheid & ICT in de Jaarbeurs te Utrecht
 

Amsterdam - Delft, 25 april 2005 - Eén loket voor alle vragen aan de overheid. Dat is wat Content Management System (CMS) leverancier Green Valley uit Delft en E-Grant, leverancier van productinformatie uit Amsterdam, voor ogen hadden bij de ontwikkeling van Digimeente. Op 26 april wordt Digimeente gelanceerd op de vakbeurs Overheid & ICT in Utrecht.

Digimeente verenigt een aantal zaken die eerder niet in gemeentelijke websites konden worden teruggevonden: het eerste overheidsloket gebaseerd op de standaarden van ICTU / Overheid.nl, volledig geïntegreerd in het CMS en de website van de gemeente en het biedt zowel de ruim 300 gemeentelijke producten alsook de +/- 2.500 rijksproducten vanuit één vraagtrechter. Binnen Digimeente kan ook aan webintake volledig gestalte worden gegeven. Het één loket principe wordt hiermee nu echt werkelijkheid.

De burger wil één loket en wij kunnen dat nu voor het eerst bieden Ad Koppejan,  van E-Grant licht toe: "De burger interesseert het niet of een product van de gemeente of van de rijksoverheid afkomstig is. Men wil gewoon de overheidsdienst kunnen vinden die men zoekt. Bijvoorbeeld huursubsidie; voorheen een gemeentelijk product, nu een rijksproduct. De eigen gemeente staat het dichtst bij de burger en is daarmee vaak de eerste plaats waar een burger begint met zoeken. Daarom is het van groot belang dat de burger via de ingang van het gemeente loket, ook alle producten van de rijksoverheid kan vinden.
Met Digimeente kunnen wij, als eerste in Nederland, een gemeenteloket bieden van de kwaliteit van Overheid.nl. Dezelfde juristen van E-Grant die nu op dagelijkse basis de producten op Overheid.nl beheren, doen dit ook voor de generieke (voor alle gemeenten geldende) productinformatie voor gemeentelijke loketten. Deze informatie kan op abonnementsbasis afgenomen worden."

Het project "Samenwerkende Catalogi" van ICTU waar E-Grant nauw bij betrokken is, moet het op termijn mogelijk maken dat straks ook andere leveranciers van productcatalogi kunnen zoeken binnen de loketten van andere overheden. Met Digimeente wordt dit nu al mogelijk gemaakt en allemaal volgens dezelfde kwaliteitseisen en uniforme standaarden voor productbeschrijvingen waar ook het Overheidsloket  www.overheid.nl op gebaseerd is. 

Met Digimeente kunnen de gemeenten weer op voorsprong komen Michiel Riedijk van Green Valley vervolgt: "We zien bij veel gemeentes de wet van de remmende voorsprong optreden. Onder minister Van Boxtel waren de gemeenten als eersten die binnen de overheid productcatalogi realiseerden. De ontwikkelingen hebben echter niet stil gestaan. Op basis van "best practices" is in opdracht van ICTU door E-Grant het Overheidsloket  www.overheid.nl ontwikkeld. Later zijn daar het Provincieloket en het Waterschapsloket bijgekomen. Daarmee is onder leiding van ICTU een nieuwe generatie overheidsloketten gerealiseerd die uitgaan van de nieuwste technologie gecombineerd met gestandaardiseerde, betrouwbare en eenduidige productbeschrijvingen. Informatie die wordt samengesteld en getoetst door juristen terwijl communicatiespecialisten zorgen voor de toegankelijkheid. Wij kunnen daar, als één van de marktleiders in de gemeentelijke frontoffice markt, veel extra functionaliteiten aan toevoegen. Zoals een volledige integratie van het loket binnen het CMS en de site met de mogelijkheid zelf productinformatie toe te voegen of uitbreiden met interactieve formulieren, webintake en koppeling met backoffice systemen. Hiermee is de productcatalogus niet een losse tool die wordt ingelinkt binnen de website maar ontstaat één geïntegreerde omgeving. Handig in beheer maar vooral nuttig voor de burger en frontoffice medewerkers die hier dagelijks gebruik van maken. Met Digimeente stellen we de gemeenten in staat om de huidige achterstand in digitale dienstverlening weer om te zetten in een voorsprong."

U kunt een demonstratie van Digimeente zien op de vakbeurs Overheid & ICT, in de Jaarbeurs in Utrecht, stand nr. A040.

Over Green Valley
Green Valley is gespecialiseerd in het ontwikkelen van CMS en frontoffice software voor de overheid. Tot de klantenkring behoren diverse ministeries en vele Nederlandse gemeenten. De software behoort tot de meest krachtige en allround CMS en frontoffice software op dit moment beschikbaar. Met behulp van de software wordt dagelijks door meer dan 1000 mensen informatie beheerd en gepubliceerd voor burger en bedrijfsleven. De afgelopen twee jaar heeft Green Valley tevens een notering gehad in de Deloitte Technology Fast 50.

Over E-Grant Publishing
E-Grant Publishing is gespecialiseerd in het ontwikkelen en beheren van overheidsloketten. E-Grant heeft onder andere het Overheidsloket op www.overheid.nl, het Provincieloket, het Waterschapsloket en Loket Amsterdam helpen ontwikkelen. Daarnaast zijn haar juristen en communicatiespecialisten verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van deze loketten. E-Grant beheert daarmee als enige bedrijf in Nederland meer dan 4.000 producten van gemeentelijke, provinciaal, rijks- en Europese overheid. Deze productinformatie wordt vervolgens op abonnementsbasis aangeboden. Meer informatie kunt u vinden op www.e-grant.nl.