Ingezonden persbericht


IPP wijst Eurodusnie schikkingsvoorstel af: Kort geding gaat door From: "marco"
To: info@eurodusnie.nl
Reply-To: marco@eurodusnie.nl
User-Agent: SquirrelMail/1.4.4
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain;charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3 (Normal)
Importance: Normal

Persbericht 25 april 2005

IPP wijst Eurodusnie schikkingsvoorstel af: Kort geding gaat door

Dinsdagochtend 26 april dient in de rechtbank te Den Haag een door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) tegen het Leidse Eurodusnie collectief aangespannen kort geding. Eurodusnie is de derde grondwet-kritische organisatie waartegen het IPP juridische stappen onderneemt.

Het IPP eist dat Eurodusnie het gebruik van het domein van de website www.referendumstemwijzer.nl en de naam Referendumstemwijzer staakt en het domein aan het IPP overdraagt. Dit domein is geregistreerd door de aan het Eurodusnie collectief verwante Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg.

Het IPP is van mening dat Eurodusnie's website wat betreft uiterlijk en naam "exact hetzelfde" zijn als haar website www.referendumwijzer.nl. Eurodusnie bestrijdt dit. Desalniettemin heeft Eurodusnie, in een uiterste poging de zaak te schikken en een rechtszaak te voorkomen, de vormgeving van haar website aangepast. Op de beginpagina van de site is een duidelijk zichtbare link naar de IPP Referendumwijzer en een tweetal andere stemwijzers geplaatst.

Het IPP heeft ons schikkingsvoorstel inmiddels afgewezen en eist morgen in een kort geding het domeinnaam www.referendumstemwijzer.nl op. Voor iedere dag dat geen gehoor wordt gegeven aan deze eis moet Eurodusnie 5000 euro betalen.

Wij van Eurodusnie vinden het te bizar voor woorden dat een uit overheidsgeld gefinancierd instituut, dat tot doel heeft de "politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen", een maatschappelijke organisatie als Eurodusnie voor de rechter sleept. Alsof mensen te dom zijn het verschil tussen de verschillende politieke voorkeurstesten te zien.

De afgelopen week zijn er door maatschappelijke organisaties en kamerleden vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid van de, door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, gefinancierde IPP Referendumwijzer. De Referendumwijzer transformeerde zelfs een fervente tegenstander als Eurodusnie tot voorstander van de Grondwet . Alleen al om deze reden is het goed wanneer er een pluriform aanbod van politieke voorkeurs testen voor een breed publiek toegankelijk is.

Het Kort geding dient bij de Rechtbank in Den Haag op 26 april om 10.00. Na de uitspraak zal Eurodusnie een verklaring afleggen

+++++++++++++++++++++++++++
Eurodusnie Collectief Leiden
Postbus 2228
2301 CE Leiden
Tel: 0652408960 (Marco van Duijn) / 0630945317 (David Vervoort)