Digitale Gemeente Houten

Gemeente start proef luierinzameling

dinsdag 26 april 2005 - Bron: Gemeente Houten

Alle Houtense babys samen verbruiken meer dan 5 miljoen luiers per jaar. Al die luiers eindigen nu in de verbrandingsoven. En dat is zonde voor het milieu. Daar gaat de gemeente, samen met een aantal kinderdagverblijven, verandering in brengen. Deze week start een proef waarbij babyluiers een jaar lang apart worden ingezameld. Daardoor kunnen de belangrijkste materialen van die luiers worden hergebruikt. Zo kan van een poepluier tekenpapier worden gemaakt in plaats van hem te verbranden.

Alle inwoners van Houten kunnen thuis gebruikte wegwerpluiers apart inleveren op het afvalscheidingstation aan de Veerwagenweg. Daar staat een speciale container voor babyluiers.
Ouders die hun kind naar kinderdagverblijf t Zonnetje, Brummi, Kindergarden of De Notedop brengen, kunnen hun luiers van thuis ook meenemen naar hun kinderdagverblijf. Die kinderdagverblijven doen namelijk ook mee met de proef. Kinderdagverblijf t Zonnetje is trouwens trendsetter op dit gebied: daar laten ze hun luiers al een paar jaar recyclen.

De luiers en billendoekje moeten in speciale recyclebare zakken worden gedaan. Inwoners van Houten kunnen die speciale luierzakken gratis afhalen in het Wooninformatiecentrum, op het afvalscheidingstation en bij de deelnemende kinderdagverblijven. Andere zakken verstoren het recycleproces en mogen daarom niet worden gebruikt. Het voordeel van de gratis zakken is dat er handige flappen aanzitten waarmee de zakken geurvrij dichtgebonden kunnen worden. IJzerdraadjes, touwtjes en dergelijke mogen niet gebruikt worden om de luierzak te sluiten. Ook die verstoren het recycleproces.

Je zou het niet denken, maar van een vieze luier kunnen een heleboel nuttige dingen worden gemaakt. De fabriek van het recyclebedrijf Knowaste heeft een unieke methode voor het recyclen van luiers. Het papier en plastic worden teruggewonnen en opnieuw gebruikt bij de productie van onder andere tuinmeubelen en wit papier. Uit het overgebleven afval wordt eerst groene energie gewonnen, de rest verwerken ze tot compost. Het afvalwater wordt biologisch gezuiverd. Uiteindelijk blijft bijna geen afval over. Als alle luiers tijdens de luierperiode van één kind worden ingeleverd (dat zijn 4500 à 5000 luiers), dan levert dat een besparing op van ongeveer zes bomen, 8700 liter water en een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 190 liter dieselolie!

Het recyclen van luiers is een proef met een looptijd van een jaar. Afhankelijk van de resultaten besluit de gemeente daarna of de luieractie wordt voortgezet.

In het Wooninformatiecentrum en op het afvalscheidingstation liggen folders over luierinzameling en de speciale luierzakken.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).