FloraHolland


Weekbericht vestiging Rijnsburg: week 16

RIJNSBURG (26 april 2005) - De afgelopen week was er duidelijk sprake van een oplopende markt. We begonnen de week met een middenprijs van bijna 0,13 en eindigden de week met een totale middenprijs van 0,14. Vooral de vrijdag had een positieve invloed met een middenprijs van 0,177. Er was ten opzichte van week 16 in 2004 sprake van 1 extra veildag. Vorig jaar viel de Pasen in deze week. De week is afgesloten met 17,3 procent meer omzet, waarbij zowel de aanvoer en prijsvorming een positieve invloed hadden.
Bijna alle top tien producten lieten zowel wat omzet betreft gedurende de week een opgaande lijn zien door de oplopende prijsvorming. Vooral Rozen, Freesia, Hypericum, Gerbera en Gyps springen er in positieve zin uit. Voor wat betreft dit laatste product is afgelopen vrijdag op Rijnsburg een primeur geweest. Dit keer niet op cultivarniveau maar aangaande de verpakkingswijze. Kwekerij Esmeralda heeft een gedeelte van het soort 'Double Time' aangevoerd in dozen in plaats van op water. Na uitgebreide houdbaarheidstesten en communicatie met de kopers op vestiging Rijnsburg zijn vrijdag de eerste Gyps in dozen geveild. De middenprijs lag met 0,342 zelfs iets hoger dan dezelfde kwaliteit, aangevoerd op water. De partij van 20 x 200 werd door 6 verschillende kopers gekocht. Als na verloop van tijd blijkt dat de resultaten positief blijven is hiermee een behoorlijke ketenbesparing bereikt. Ter vergelijking: Het is zo dat op water van hetzelfde soort 50 stuks in een emmer gaan waarbij tevens meer arbeid verricht moet worden omdat de producten vanuit de geïmporteerde luchtvrachtdoos overgezet worden op water. Deze laatste handeling wordt nu uitgespaard.

Tulpen
Afgelopen week werden er totaal ruim 24 miljoen stuks op de klok geveild. Met een gemiddelde prijs van 0,064 was het een zeer matige week. Wel iets beter dan week 15, maar deze aantallen zijn voor dit moment te groot. Toch neemt de aanvoer nu wel af, maar een aantal grote bedrijven hebben de afgelopen week nog volop tulpen aangevoerd. Ook van buiten komen er nog flinke aantallen, over de afgelopen 4 weken zijn er zo'n 50-60 procent stuks meer van buiten aangevoerd dan vorig jaar.
Wel opvallend is dat de rauwere partijen kastulpen van goede kwaliteit (bijna) redelijke prijzen opbrengen. Sommige exclusievere cultivars zoals 'Angelique' en 'Orange Princess' en zware partijen 'Strong Gold' en 'Cheers' brengen 0,30 - 0,35 op en dat is gewoon goed. Al met al dus iets beter dan vorige week, maar de afgelopen weken hebben ervoor gezorgd dat de gemiddelde prijs van week 1 tot en met week 16 met 0,124 bijna 0,01 lager is uitgekomen dan vorig jaar over dezelfde periode (inclusief de tulpen van buiten).

De verwachting en de eerste resultaten van week 17 laten eenzelfde beeld zien als eind week 16 wat prijsvorming betreft. In Europa is de vraag naar bloemen momenteel goed te noemen en dit is vooruitlopend op onder andere de Nederlandse en Duitse moederdag een positieve zaak.


---