Openbaar Ministerie

25 april 2005

Gemeentelijke boetes bij overlast en fout parkeren

Gemeenten moeten zelf boetes gaan uitdelen voor kleine verkeersovertredingen. Gemeenten kunnen ook boetes opleggen voor zaken die overlast geven, zoals graffiti en hondenpoep. De boetes zijn maximaal 340 euro.

Het kabinet heeft hiervoor ingestemd met twee wetsvoorstellen over bestuurlijke boetes. Gemeenten krijgen daarmee de mogelijkheid zelf boetes op te leggen voor de verboden en voorschriften die zij vastleggen in gemeentelijke verordeningen. Nu hebben zij daarvoor nog de politie nodig.

Fout parkeren
Gemeenten zijn verplicht een gemeentelijke boete in te voeren voor fout parkeren, stilstaan van voertuigen en andere kleine overtredingen, zoals op de stoep fietsen.

Door het wetsvoorstel komt de formulering en de handhaving van het gemeentelijk parkeerbeleid in één hand te liggen. Gemeenten weten welke parkeercontroles het hardst nodig zijn en ervaren in de praktijk waar het beleid tekortschiet. Het wetsvoorstel draagt dan niet alleen bij aan de handhaving, maar ook aan het beleid zelf.

Overlast en verloedering
Gemeenten kunnen ervoor kiezen om zelf een boete uit te schrijven voor 'kleine ergernissen'. Het gaat om overtredingen die zorgen voor overlast of verloedering. Dat is bijvoorbeeld het verkeerd buiten zetten van afval, graffiti, hondenpoep, wildplassen en het verkeerd parkeren van fietsen. Gemeenten zijn niet verplicht om deze gemeentelijke boete in te voeren.

Het wetsvoorstel hiervoor is in mei 2004 naar de betrokken organisaties gestuurd.

Boetes
De boetes bedragen maximaal 340 euro. De opbrengsten van de boetes gaan naar de gemeenten. Behalve bij de parkeerboetes, zijn de opbrengsten waarschijnlijk lager dan de kosten van de handhaving.

Beide wetsvoorstellen worden aan de Tweede Kamer gestuurd. Voor welke overtredingen de gemeentelijke boete precies gaat gelden, wordt later vastgelegd in een Algemene maatregel van bestuur.

Bron: Regering.nl