Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 april 2005


Vragen van de leden Samsom en Crone (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over de problemen die particuliere zonnepanelenbezitters ondervinden bij de aanvraag van MEP-subsidie


1) Bent u ervan op de hoogte dat veel particuliere zonnepanelenbezitters problemen ondervinden bij het verkrijgen van subsidie in het kader van de regeling milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie (MEP)?*


2) Kunt u aangeven hoeveel particuliere zonnepanelenbezitters op dit moment MEP-subsidie ontvangen?


3) Klopt het dat sommige energiebedrijven particuliere zonnepanelenbezitters hoge kosten in rekening brengen bij het verkrijgen van MEP-subsidie (onder andere door hoge vergoedingen te vragen voor de huur van elektriciteitsmeters) en dat deze kosten veel hoger zijn dan de bedragen (tussen de 100 en 250 euro) die u in de beantwoording van schriftelijke vragen* heeft genoemd? Zo ja, bent u het met mij eens dat het op deze manier voor particuliere zonnepanelenbezitters veel te duur is om gebruik te maken van de MEP-subsidie? Zo nee, waarom niet?


4) Klopt het dat veel particuliere zonnepanelenbezitters zeer lang moeten wachten op een productieverklaring van hun energiebedrijf welke ze nodig hebben voor de aanvraag van de MEP-subsidie? Zo ja, bent u het met mij eens dat de aanvraag op deze wijze onnodig wordt gefrustreerd? Zo nee, waarom niet?


5) Kunt u inventariseren tegen welke problemen particuliere zonnepanelenbezitters nog meer aanlopen bij de aanvraag van MEP-subsidie?


6) Bent u het met mij eens dat de energiebedrijven onvoldoende meewerken om particuliere zonnepanelenbezitters MEP-subsidie te laten verkrijgen? Zo ja, kunt aangeven wat de energiebedrijven moeten verbeteren? Zo nee, hoe verklaart u dan de genoemde problemen?


7) Wat gaat u doen om de problemen die particuliere zonnepanelenbezitters ondervinden bij het verkrijgen van MEP-subsidie, weg te nemen om er zo voor te zorgen dat het eindelijk ook voor particuliere zonnepanelenbezitters mogelijk wordt om gebruik te maken van de MEP-subsidie?


* Nieuwsblad Stromen, zevende jaargang no. 7, 22 april 2005
** Schriftelijke vragen van het lid Samsom ingezonden op 9 september 2003