Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 april 2005


Vragen van de leden Van Heteren en Arib (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


over de voorbereiding op ongevallen en rampen


1.

Hebt u kennisgenomen van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waarin vernietigend wordt geoordeeld over de mate waarin hulpverleners zijn voorbereid op ongevallen en rampen?


2.

Hoe reageert u op de conclusie van de Inspectie dat met name ambulancediensten onvoldoende zijn voorbereid op ongevallen en rampen? Bent u het met de stelling van de Inspectie eens dat dit komt doordat zij - vanwege een tekort aan ambulances - onvoldoende participeren in oefeningen? Zo ja, wat gaat u ondernemen om ambulancediensten voldoende uit te rusten om effectief op te treden ten tijde van ongevallen en rampen en voldoende deel te laten nemen aan oefeningen?


3.

Welke conclusies trekt u, nu een tekort aan ambulances is geconstateerd, met betrekking tot uw plannen de ambulancezorg verder te liberaliseren? Hoe gaat u ervoor zorgen dat in uw toekomstplannen de ambulancecapaciteit met name ook bij ongevallen en rampen van een acceptabel niveau is? Hoe gaat u de Kamer over de voortgang hiervan op de hoogte stellen?


4.

Kunt u inzicht geven in de voortgang van de samenwerking tussen de meldkamers van politie en brandweer enerzijds en die van de ambulancediensten anderzijds? Bent u van mening dat deze poging tot samenwerking voldoende snel verloopt om opschaling ten tijde van ongevallen en rampen adequaat te doen zijn?


5.

Wat vindt u van de conclusie van de Inspectie dat de brandweer onvoldoende haar vaardigheden bijhoudt om levensreddend te handelen? Trekt u hier negatieve conclusies uit voor wat betreft de samenwerking tussen de rode en de witte kolom? Hoe oordeelt u over de kwaliteit van de levensreddende vaardigheden van de brandweer en hoe gaat u dit verbeteren?


6.

Op welke wijze gaat u brandweer en ambulancediensten ertoe dwingen de oefeningen die ze houden te evalueren en de kennis die hieruit voortkomt ter lering te verspreiden?


7.

Is het juist dat ambulancediensten en brandweer bij nucleaire voorvallen onvoldoende in staat zijn tot ontsmetting over te gaan? Wat gaat u hiertoe ondernemen?


Inspectie voor de gezondheidszorg - 'Oefenen noodzaak' maandag 25 april 2005