Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 april 2005


PvdA projectgroep wil stelselverandering zorg


De PvdA projectgroep Zorg heeft het rapport "Zorg voor een gezond leven" gepresenteerd. De projectgroep concludeert dat de problemen in de zorg zodanig zijn dat de PvdA moet inzetten op een fundamentele stelselverandering. Daarbij moet behoud van solidariteit, meer eigen verantwoordelijkheid, een grotere rol van de gemeenten, meer rechten voor patiënten en terughoudendheid met marktwerking het uitgangspunt zijn.


De projectgroep Zorg pleit onder andere voor een gerichte en krachtige aanpak van de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk. Zij wil hiertoe meer aandacht, middelen en vooral sterkere organisaties, zoals de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten.
De projectgroep vindt verder dat er meer gedaan moet worden aan preventie, soms met voorlichting en soms met dwang. Mensen moeten gezonder gaan eten en meer bewegen. Daarom pleit de commissie om weer verplichte gym- en zwemlessen op school te gaan geven.
De projectgroep pleit voor een vereenvoudiging ten opzichte van de stelselwijzigingen waar het kabinet aan werkt. In die plannen blijven drie stelsels over: de curatieve basisverzekering, de Wet maatschappelijke Ondersteuning en de AWBZ. De projectgroep pleit ervoor deze laatste twee samen te voegen in een nieuwe Wet Maatschappelijke Zorg waar (samenwerkende) gemeenten verantwoordelijk voor moeten worden gemaakt.


Het rapport "Zorg voor een gezond leven" zal de komende periode dienen als basis voor een brede discussie binnen de PvdA over de Zorg.


De projectgroep Zorg staat onder leiding van Steven de Waal. Verder bestaat de projectgroep uit Frank Heemskerk, Hugo Keuzenkamp, Kim Putters, Erik Sloot en José Smits. Peter van Lieshout is als adviseur aan de werkgroep verbonden.


Het rapport van de projectgroep Zorg maakt deel uit van de rapportenreeks die de PvdA maakt naar aanleiding van het rapport "De kaasstolp aan diggelen" uit 2002. In dit rapport werden een aantal fundamentele dilemma's genoemd waar de PvdA zich in het kader van haar inhoudelijke vernieuwing over zou moeten buigen. Inmiddels zijn in dit kader de projecten "Integratie en Immigratie" (projectgroep Patijn) en "Democratie en Bestuurlijke vernieuwing" (projectgroep Andeweg) afgerond. Tevens is in januari een nieuw Beginselmanifest aangenomen.




Partij van de Arbeid