Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Met onbekende bestemming vertrokken
Uitzenddatum: Di. 26 april 2005, 20.30u

Verdonk tijdens het kamerdebat

De Kamer ging ruim een jaar geleden akkoord met een plan van minister Verdonk om 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers binnen drie jaar te laten terugkeren naar eigen land. Door dit beleid zijn inmiddels een paar duizend asielzoekers âmet onbekende bestemmingâ vertrokken. Waar zijn zij gebleven? Netwerk spoorde een van hen op.

Nieuwe wet
Sinds de invoer van de nieuwe vreemdelingenwet in april 2001 is de asielprocedure in Nederland flink verkort. Waar asielzoekers voorheen jarenlang moesten wachten op een oordeel, krijgen ze nu binnen maximaal een jaar te horen of ze in Nederland mogen blijven of niet.

Illegaliteit
Asielzoekers die onder de vorige wetgeving vielen en (vrijwel) zijn uitgeprocedeerd, zijn vaak al jaren in Nederland. Bovendien werden zij in praktijk niet snel uitgezet. Het beleid van Verdonk stelt dat deze mensen alsnog terug moeten naar eigen land. Als uitzetting niet lukt â als reispapieren niet geregeld kunnen worden bijvoorbeeld â komen de asielzoekers op straat te staan en verdwijnen ze in de illegaliteit.

Terug
Sinds de Kamer akkoord ging met deze plannen zijn van de 10.000 dossiers die het IND heeft behandeld, 4100 asielaanvragen toegewezen. Van de 4900 afgewezen asielzoekers, zijn er zoân 1400 â vrijwillig of onder dwang - teruggekeerd naar eigen land. De overige 3500 zijn âmet onbekende bestemmingâ vertrokken.

'Royaal gebaar'
Verschillende partijen protesteren nog steeds tegen dit beleid. Zo zetten meer dan 160.000 mensen hun handtekening onder een brief aan koningin Beatrix. Zij vragen haar een 'royaal gebaar' te maken door deze asielzoekers alsnog een status te geven, ter ere van haar 25-jarig ambtsjubileum en de herdenking van zestig jaar bevrijding.

Handtekening
De initiatiefnemers van 'Een Royaal Gebaar' kwamen vandaag bijeen in Den Haag om leden van de Tweede Kamer ook de kans te geven hun handtekening te zetten. De petitie met handtekeningen wordt later deze week aan de koningin aangeboden.

Netwerk spoorde een verdwenen asielzoeker op en sprak in Den Haag met politici die aanwezig waren bij de bijeenkomst van 'Een Royaal Gebaar'. Ook hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout en asieladvocaat Van den Berg geven hun visie op de verdwenen, uitgeprocedeerde asielzoekers.

Achtergrond: de Vreemdelingenwet 2000
Om aan slepende procedures een eind te maken, geldt sinds 1 april 2001 de Vreemdelingenwet 2000. Het versnelde de asielprocedure, maar volgens critici krijgt de asielzoeker na een afwijzing te weinig tijd om het land te verlaten.