Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, april 2005

Emigreren met kinderen, kan dat wel?

Volgens het CBS heeft Nederland sinds de jaren vijftig niet meer zo'n grote emigratiegolf gekend als in 2004. Maar liefst 49.000 Nederlanders zochten in 2004 hun heil in een ander land. De site 16miljoennederlanders.nl meldt dat maar liefst 50% van de Nederlanders wel eens over emigreren denkt.
De vraag naar informatie over emigratie is groot. Sites liggen zo nu en dan plat door de grote toeloop. En, als je van plan bent om te emigreren met je hele gezin is de vraag misschien nog wel groter. Kan dat wel emigreren met kinderen?

Bij uitgeverij SWP verschijnt het boek

!ADIOS HOLANDA! emigreren met kinderen, een groot avontuur Auteur: Anita Schmidt

Antwoord op vragen
Anita Schmidt vertrok samen met haar man en haar drie dochters (toen vijf, drie en een jaar oud) in augustus 2001 naar Spanje. Anita beschrijft het avontuur dat haar gezin meemaakt vanaf het moment van vertrek uit Nederland totdat zij drie jaar later hun draai weer hebben gevonden in Spanje. Zij geeft antwoord op de vele vragen die een ouder met emigratieplannen zichzelf stelt. Denk aan taalontwikkeling, tweetalig opvoeden, scholing, sociale en culturele integratie. Anita vertelt openhartig. Zij maakt de lezer deelgenoot van de uitdagingen waar haar gezin voor staat. Het levensechte relaas laat je, aan de hand van soms hilarische momenten, voelen wat emigreren met een gezin daadwerkelijk inhoudt

Taal
Het leren van de taal zou de kinderen vast makkelijk af gaan, dat voorspelt iedereen: "Maak je daar maar geen zorgen over, die spreken de taal zo. Pikken ze op op straat, op school en met het spelen. Dat gaat vanzelf". En dat is toch niet helemaal waar.... . Via via hoor ik dat Nienke niet praat op school. Want ja, ze kan toch helemaal geen Spaans? Nienke is bang om fouten te maken, om uitgelachen te worden, dus houdt ze haar mond...

Integratie
Anita voelt zich geregeld een echte buitenlander in Spanje. Sterker nog ze ís een buitenlander in Spanje en wordt daar ook geregeld mee geconfronteerd. Integreren valt nog niet mee!
We zijn Nederlanders die genieten van het relaxte Spaanse leven. En soms zijn we Nederlanders die zich vastbijten en alles op alles zetten om de wereld naar onze hand te zetten. Ik geloof waarachtig ook dat de Spanjaarden onze Nederlandse gedrevenheid zo nu en dan kunnen waarderen.

!Adios Holanda! telt 234 pagina's en kost 17,00 (ISBN 90 6665 671 9).