Gemeente Sint-Michielsgelstel


26-04-05
Geen noodwoningen voor statushouders

De gemeente Sint-Michielsgestel stopt de procedures voor het plaatsen van 6 noodwoningen voor statushouders aan de Venkant in Sint-Michielsgestel. De noodwoningen zijn niet meer nodig doordat onverwacht gezinnen voor huisvesting zijn voorgedragen en de woningverhuurders in staat zijn gebleken daarvoor voldoende eengezinswoningen beschikbaar te stellen. Met name de inzet van een institutionele belegger is doorslaggevend gebleken.

Met een beperkt aantal woningen is nu de resterende achterstand versneld ingelopen. Peildatum is 1 juli 2005. Daarna wordt door de provincie een nieuwe taakstelling opgelegd. De verwachting is dat deze aantallen in de reguliere toewijzing van huurwoningen door de verhuurders kan worden opgevangen.

Vorig jaar was de druk van de provincie op de gemeente zeer hoog om de achterstand in huisvesting van statushouders weg te werken. Gezien de woningmarkt is toen in overleg met de provincie besloten om de statushouders tijdelijk onderdak te bieden in een noodwoning. In samenwerking met
Huis en Erf zijn de procedures gestart voor totaal 12 noodwoningen, aan de Venkant in Sint-Michielsgestel en aan het Grinsel in Den Dungen. Deze laatste procedure is na bezwaar van omwonenden vorig jaar stopgezet. Nu de noodhuisvesting niet meer nodig is, heeft Huis en Erf de gemeente verzocht de verleende bouwvergunning ook voor Venkant in te trekken.

De verantwoordelijke wethouder, mevrouw W. van de Wassenberg, beseft goed dat het plaatsen van de noodwoningen heeft geleid tot onrust in de omgeving. Dat we de statushouders kunnen huisvesten in gewone woningen doet me deugd. Toch hoop ik dat de bewoners begrijpen dat wij weinig andere mogelijkheden hadden dan het plaatsen van de noodwoningen.