Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

PERSBERICHT

Dwingeloo, 26 april 2005

ASTRON DIRECTEUR HARVEY BUTCHER KONINKLIJK ONDERSCHEIDEN

Tijdens de ingebruikstelling van ASTRON's supercomputer STELLA, vanmiddag in het Rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen, is Prof. dr. Harvey Butcher, algemeen directeur van ASTRON benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Mevrouw Maria van der Hoeven, minister van OCW, was aanwezig om Butcher zijn onderscheiding op te spelden.

Prof. Butcher ontvangt de onderscheiding op grond van zijn buitengewone verdiensten voor het Nederlandse en Europese astronomisch onderzoek. Verdiensten die in brede kring worden onderkend door zijn lidmaatschap van talrijke Nederlandse en Europese technische en wetenschappelijke organen en zijn gezaghebbende adviezen en voorstellen ten behoeve van het Nederlandse en Europese astronomisch onderzoek. In het bijzonder zijn nimmer aflatende inzet om het in Dwingeloo gevestigde ASTRON als belangrijke onderzoeksorganisatie binnen Nederland in het algemeen en de noordelijke regio in het bijzonder zichtbaar te positioneren. Door het werk van prof. Butcher is ASTRON sterk gegroeid en is ASTRON tevens gastheer van twee internationale astronomische onderzoeksorganisaties ( JIVE en SKA). Daarnaast wordt onder leiding van prof. Butcher op dit moment LOFAR gebouwd. Een sensornetwerk dat de grootste radiotelescoop ter wereld vormt en ook ingezet wordt voor andere onderzoeksgebieden (bodemonderzoek en precisielandbouw). De betekenis van LOFAR is voor de wetenschap en voor de uitstraling en positionering van het Noorden van groot belang.



Foto beschikbaar voor publicatie:
Voor meer informatie over ASTRON en de diverse projecten: http://www.astron.nl
Joop van der Donk, donk@astron.nl, 0521 595120, 06 295 20 232 Frederiek Westra van Holthe, holthe@astron.nl, 0521 595162, 06 270 24 322