Gemeente Borger-Odoorn


25-04-2005
Sportief wandelen van dorp naar dorp
TOERISTISCH ONDERNEMERS ONTWIKKELEN GPS-WANDELROUTES

Naast de vele prachtige wandel-, fiets-, skate- en paardrijmogelijkheden kunnen toeristen en inwoners nu ook wandelen via het Global Positioning System (GPS). De GPS bepaalt via satellieten exact de locatie van de wandelaar en de te volgen route. De heer E. ter Veen van het Toeristisch platform Borger-Odoorn (TPBO) en D.J. Lekkerkerker, loopbaanadviseur en GPS-specialist, hebben twaalf nieuwe wandelroutes ontwikkeld die met behulp van GPS gelopen kunnen worden. Uniek aan dit wandelproject is dat in de routes ook wandelcafé's en overnachtingsmogelijkheden opgenomen zijn. Op dinsdagavond 26 april maken circa veertig toeristische ondernemers kennis met GPS-wandelen via vier verkorte GPS wandelroutes.

GPS-wandelen
De GPS weet op circa 10 meter nauwkeurig waar de wandelaar zich bevindt en geeft haarfijn de wandelroute aan. Puzzelen via een wandelkaart om een geplande route te lopen is niet meer nodig . Echte verkenners die hun navigatietalent willen testen kunnen GPS als 'expeditie' gebruiken. De wandelaar zoekt dan aan de hand van een aantal GPS-coördinaten, een kaart en een kompas uit hoe van A naar B te lopen. Dit levert vaak een verrassende tocht op.

Wandelroutes
De twaalf wandelroutes variëren van wandelingen in de bosrijke zandgebieden en de weidse veen gebieden met prachtige vergezichten. In elke wandeling is een wandelcafé opgenomen waar de gps-navigator en de route verkrijgbaar zijn.

Distributie
Wandelaars of verkenners kunnen de twaalf wandelroutes gratis downloaden via www.djladvies.nl. Een GPS-navigator is te huur bij het VVV en bedrijven die vermeld staan op deze website. De kosten voor het huren van een GPS zijn 10,- en 50,-borg. De wandelroutes zijn ook als wandelkaart te koop bij het VVV voor 1,-.

TPBO
Het Toeristisch platform Borger-Odoorn is een samenwerkingsverband tussen een tiental toeristische ondernemers, de VVV, de horeca en de gemeente Borger-Odoorn. Doel is het stimuleren van de toeristische ontwikkelingen in de gemeente Borger-Odoorn.