STICHTING AAN HET DELEN

Aandelen voor Kinderen

P E R S B E R I C H T

Van Stichting AAN het DELEN Groenlo, 25 april 2005

.Goede doelen moeten effect iedere donatie weergeven.

Goede doelen moeten inspelen op de negatieve houding die bestaat ten opzichte van hun activiteiten bij het publiek. Zij moeten duidelijk maken dat iedere donatie die wordt gedaan effect heeft. Als mensen het effect van hun donatie niet inzien, zullen zij minder snel tot een donatie overgaan. Daarnaast moeten goede doelen een complete financiële verantwoording afleggen. Op die manier zal de houding van het publiek positiever worden en zullen zij eerder bereid zijn een donatie te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel van de Universiteit Tilburg in opdracht van de stichting AAN het DELEN. Uit het onderzoek komt naar voren dat er veel irritaties en onduidelijkheden zijn ten opzichte van de activiteiten van goede doelen. Om positiever beoordeeld te worden, zullen goede doelen moeten laten zien dat zij aan de punten van irritatie willen werken.

Daarnaast moeten goede doelen volledig verantwoording afleggen aan hun donateurs over de bestede fondsen. Veel mensen plaatsen kanttekeningen bij het uitgavenpatroon van goede doelen. De goede doelen moeten daarom zorgdragen voor duidelijkheid over de verdeling van de binnengekomen gelden. Een belangrijk punt daarbij is dat de exploitatiekosten van het goede doel niet betaald worden van de rekeningen waarop de donaties binnenkomen. Hierin moet een duidelijke scheiding worden aangebracht.

Behalve dat in het onderzoek aandacht is besteed aan de algemene houding ten opzichte van goede doelen is, in opdracht van de stichting AAN het DELEN, ook specifiek gekeken hoe door middel van donaties aandelen kunnen worden verkregen. De stichting AAN het DELEN stelt bij voorkeuraandelen ter beschikking aan instellingen die zich het lot van kansloze jongeren hebben aangetrokken om zo hun economische positie en mogelijkheden te vergroten.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland, in tegenstelling tot het buitenland, geen traditie bestaat in het schenken van aandelen. Niettemin stonden de ondervraagden in het onderzoek zeer positief ten opzichte van het schenken van aandelen aan goede doelen. Vooralsnog gaven zij aan dat ze liever geld doneren waarmee de stichting de aandelen aanschaft, dan dat zij zelf aandelen doneren.

Aandelen voor het goede doel! Ook in Nederland?

Profiel Stichting AAN het DELEN
Stichting AAN het DELENzet zich in voor de goede doelen die de last van kansloze jongeren proberen te verlichten. Door de instellingen geschonken of aangekochte aandelen te bieden, kunnen deze instellingen, hun positie versterken.
Met een constante bron van inkomsten door middel van aandelen, in plaats van éénmalige donaties,
én
een sterkere economische positie, kunnen deze instellingen structureel meer doen voor de kinderen.

Voor meer informatie over Stichting AAN het DELEN: Cees van Eijck
Tel: 0544-466968/ 0544-462143
Fax: 0544-467874
e-mail : aantdelen@tref.nl
Internet: www.aantdelen.com

Stichting AAN(.t))DELEN werkt met gescheiden geldstromen. Doneren voor het goede doel moet op beleggersrekening : 1055.25.480.
Aandelen en geld op deze rekening gestort gaan voor 100 % naar het goede doel.
Wil iemand bijdragen in de exploitatiekosten van de stichting dan kan dat op bankrekeningnummer : 1055.25.499.
Bij voldoende saldi op deze rekening gaan bedragen weer naar de beleggersrekening of rechtstreeks naar naar een van de begunstigden

Zie ook www.aantdelen.com onder DONEREN.

Voor het aanvragen van lezingen met als thema : Naar een andere aanpak van het armoedevraagstuk: cveijck@planet.nl

Voor meer informatie over het onderzoek:
Mark van den Hoven
e-mail: mark@mark-net.com

Het rapport 'Aandelen voor Kinderen. door Mark van den Hoven kan besteld worden bij de Wetenschapswinkel, Universiteit van Tilburg, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg, tel. 013 466 2645, wetenschapswinkel@uvt.nl,
zie ook publicaties op www.uvt.nl/wetenschapswinkel

N.B.
De schrijfwijze van de naam van de stichting is aangepast aan de eisen die ten deze gesteld worden door het ANP
De naam aan het delen schrijft men in hoofdletters met tussen AAN en DELEN apostrof kleine t tussen haakjes.

26 apr 05 19:31