Artsen zonder Grenzen


Alarmerende verspreiding van geslachtsziekten in Ivoorkust

26/04/2005 17:07 -- Het aantal patiënten met een geslachtsziekte neemt schrikbarend toe in Ivoorkust. 20% van de jonge bevolking, mannen en vrouwen, is getroffen door een geslachtsziekte als syphillis, gonorrhoea en herpes. Met als gevolg de razendsnelle verspreiding van HIV/aids. Dit is reden tot grote zorg en vereist een structurele oplossing van zowel de Ivoriaanse regering als de internationale organisaties.

Artsen zonder Grenzen komt tot deze conclusie na een onderzoek in haar klinieken in het westen van Ivoorkust. Via onze mobiele kliniek activiteiten blijkt dat eenderde van de zwangere vrouwen dragers zijn van een seksueel overdraagbare ziekte. Van de 10.000 consultaties die wij geven, zijn 1.600 gerelateerd aan geslachtsziekten.

Onwetendheid
Deze wijde verspreiding van geslachtsziekten is niet zozeer het gevolg van onverantwoord gedrag, maar wordt gevoed door de bloedige burgeroorlog, ineenstorting van het zorgsysteem en armoede. Volgens de vroedvrouwen in de klinieken zijn veel mensen onwetend over geslachtsziekten. Vaak komen zij er bij hun eerste bezoek aan de kliniek achter dat zij jarenlang drager zijn van seksueel overdraagbare ziekten. Vanwege het gebrek aan gezondheidszorg zijn er nauwelijks mogelijkheden om geslachtsziekten of HIV/aids via tests op te sporen. Daarnaast worden condooms niet op grote schaal gebruikt.

Geen gezondheidszorg
In het westen van Ivoorkust hebben 350.000 Ivorianen nauwelijks toegang tot gezondheidszorg. In het noorden zijn ziekenhuizen en zorginstellingen geplunderd. Meer dan 400.000 mensen zijn naar het zuiden van het land gevlucht. De bevolking is volledig afhankelijk van de medische zorg van internationale hulporganisaties.

HIV/aids
De verspreiding van geslachtsziekten is direct gerelateerd met de verspreiding van HIV/aids. Zoals een Ivoriaan opmerkte: Mensen denken dat zij HIV/aids krijgen als zij voor de derde keer een geslachtsziekte oplopen. Deze gedachte is niet ver van de waarheid. Zon 10 procent van de bevolking is inmiddels getroffen door dit virus. Ivoorkust kent daarmee het hoogste aantal HIV/aids patiënten in West Afrika. Toch is er nauwelijks zorg voor deze patiënten. Volgens de Verenigde Naties zullen in 2025 80 miljoen Afrikanen slachtoffer worden als nu niet gehandeld wordt. Artsen zonder Grenzen roept de Ivoriaanse regering en andere hulporganisaties op om te zoeken naar structurele oplossingen in de strijd tegen de verspreiding van geslachtsziekten.

Lees het rapport van Artsen zonder Grenzen over de situatie in Ivoorkust (april 2005) >>

Afsluiting Campagne Oorlog went op Bevrijdingsfestival Den Bosch -- datum: 26/04 Vorige bericht Nieuws home

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054