Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
6 april 2005 C017


Cultuurbezuinigingen op gebouwen niet op programma

Nijmegen gaat minder cultuursubsidie in gebouwen stoppen. Daarmee wordt jaarlijks 1 miljoen euro bezuinigd en wordt de overige 16 miljoen euro meer aan het cultuuraanbod besteedt.

Het college heeft een samenhangend pakket aan voorstellen ontwikkeld waarmee de gevraagde bezuinigingen worden gehaald, zonder dat het cultuuraanbod verschraalt. Belangrijkste onderdelen van de voorstellen die het college doet aan de gemeenteraad zijn:
- geen bezuinigingen op Doornroosje;
- structurele bezuiniging van 500.000 euro bij de Keizer Karelpodia; - verlaging van de subsidie aan Lux door verlaging van de huur; - De Lindenberg biedt haar lessen in locaties de wijken aan. De gemeenteraad buigt zich op 27 april over de voorstellen.

Uitgangspunt van het college blijft dat Nijmegen een uitstekende reputatie heeft als filmstad en popstad. Op de pijlers film (Lux) en pop(Doornroosje) wordt niet bespaard. Verder is het college van mening dat de cultuureducatie van de jeugd niet onder de bezuinigingen mag lijden.

Lindenberg
De subsidiëring van groepslessen muziek aan de jeugd tot 12 jaar en de structurele financiering van de cultuureducatie worden niet aangetast. Uit een onderzoek naar de bezuinigingsmogelijkheden bij de Lindenberg blijkt dat het verplaatsen van activiteiten naar de wijken alleen een financieel voordeel oplevert als de Lindenberg alle activiteiten uit het huidige onderkomen elders onderbrengt. Het overeind houden van een eigen gebouw leidt tot fors snijden in het programma-aanbod. Daarom stelt het college voor 313.000 euro te bezuinigen door:
- de activiteiten van De Lindenberg aan te bieden in de wijken en het gebouw van de Lindenberg af te stoten. Dit komt ten goede aan de cultuurparticipatie in de wijken.
- De amateur-podia in de Aldenhof en Oosterhout inzetten en het amateur-podium in de stad afstoten. Dit heeft ook een positieve uitwerking op de stadsdelen Waalsprong en Dukenburg.

Steigertheater
Op de activiteiten van het Steigertheater wordt niet bezuinigd. De samenwerking tussen het Steigertheater en de Lindenberg op het gebied van amateurkunst, heeft de steun van het college. Voor de podiumfunctie kan het Steigertheater gebruik maken van andere voorzieningen in de stad, veelal samen met De Lindenberg.

Lux
In februari stelde de gemeenteraad een reddingsplan voor Lux vast. Uiteen onderzoek naar de culturele podia bleek dat de huurprijs van Lux niet marktconform is. Nu wordt de raad gevraagd de huurprijs met 187.000 euro te verlagen naar een marktconform niveau. De subsidie kan dan met 187.000 euro worden verlaagd. Dit betekent wel dat de gemeente minder huurpenningen binnenkrijgt.

Keizer Karelpodia
Het grootste deel van de bezuiniging wordt opgebracht door de Keizer Karelpodia. Door verzelfstandiging in combinatie met hotelbouw bespaart de gemeente 500.000 euro structureel en 80.000 euro eenmalig aan subsidiegeld voor deze instelling.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382