Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 11 april 2005

Ultieme Suske en Wiske fans gezocht voor opening tentoonstelling

Stripmuseum opent op 27 april tentoonstelling 60 jaar Suske en Wiske

Op woensdag 27 april opent Het Nederlands Stripmuseum Groningen de tentoonstelling 60 jaar Suske en Wiske. Voor de officiële opening is het museum op zoek naar de twee meest ultieme fans van deze strip. Eén ultieme fan t/m 12 jaar oud en één fan die ouder is dan 12 jaar. Per categorie zullen drie finalisten op 27 april bepalen wie over de meeste kennis beschikt van de zestigjarige historie van Suske en Wiske. Om deze finale te bereiken dienen fans op de website www.stripmuseumgroningen.nl deel te nemen aan de voorrondes. Tot vrijdag 22 april kunnen kandidaten zich kwalificeren voor de finale op 27 april. Hierbij is niet alleen hun kennis van belang maar ook hun motivatie. De winnaars van de finale zullen de tentoonstelling mogen openen en winnen diverse prijzen. De tentoonstelling wordt mede geproduceerd door de Fameuze Fanclub, de vereniging van fans van Suske en Wiske.

60 jaar Suske en Wiske
De stripfiguren Suske en Wiske zijn gecreëerd door Willy Vandersteen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De strip werd oorspronkelijk gepubliceerd in de krant De Nieuwe Standaard in België. In eerste instantie nog onder de naam Rikki en Wiske maar in het tweede verhaal werd Rikki vervangen door Suske. Al snel werden Tante Sidonia, Lambiek en Jerom geïntroduceerd. Inmiddels is de strip uitgegroeid tot één van de populairste strips in de Benelux.

Leuk voor kinderen
De tentoonstelling leidt de bezoeker per decennium door de zestigjarige historie van de stripfiguren. Men vormt zich een goed beeld van de veranderingen in de maatschappij en de gevolgen hiervan in de verhalen van Suske en Wiske. De tentoonstelling bevat veel uniek werk maar ook aantrekkelijke onderdelen voor kinderen. Zo kunnen zij hun krachten meten met Jerom, net zo kaal worden als Lambiek of hun lengte meten met Tante Sidonia. De tentoonstelling is vanaf 27 april t/m 1 november 2005 te zien en te beleven.

Workshops striptekenen
Van 30 april t/m zondag 22 mei vinden er dagelijks workshops striptekenen plaats in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Kinderen leren hierbij een eigen stripheld te ontwikkelen. Mogelijk verzinnen zij wel de nieuwe Suske of Wiske? De workshops vinden dagelijks plaats om 13.30 uur. Inschrijving voor de workshop kan telefonisch (via tel. 050-3178470) of aan de balie van het museum. Bij grotere belangstelling zullen er extra workshops plaatsvinden.

Nederlandse striphelden
In het Stripmuseum kan de bezoeker ook nog kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die echt tot leven komt. Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en 'echte' kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de liefhebbers zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen. Naast de vaste collectie is ook een wisseltentoonstelling van Hanco Kolk te zien. Hij is onder andere bekend van de stripfiguur Gilles de Geus en de strip SINGLE uit het Parool en het Algemeen Dagblad.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (