Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Start fietsregistratietag op 27 april 13/04/2005 - Op woensdag 27 april 2005 vindt de feestelijke start plaats van de bevestiging van de registratietag op gebruikte fietsen in Amsterdam. Wethouder Mark van der Horst zal de openingshandeling verrichten.

In december 2001 heeft de Tweede Kamer een motie van de heer Van Bommel aangenomen voor het laten plaatsvinden van een proefproject met de registratie van gebruikte fietsen in Amsterdam. De uitwerking van het proefproject maakt onderdeel uit van het Werkprogramma Fietsendiefstalpreventie 2002-2006. Voor dit proefproject heeft het Ministerie een subsidie van 83.000,- euro ter beschikking gesteld, daarnaast wordt vanuit de gemeente 45.000,- euro aan de proef bijgedragen.

Uitgangspunt van de proef is dat registratie plaatsvindt door het plaatsen van een registratietag (chip) op of in de fiets. De meeste nieuwe fietsen zijn al voorzien van een chip, maar de gebruikte fietsen nog niet. In overleg met het ministerie van V&W, politie Amsterdam-Amstelland en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is uitgezocht op welke manier gebruikte fietsen voorzien kunnen worden van een registratietag. Na testen door TNO bleek eind 2003 de methode van de firma Stenman Holland (AXA) aan de eisen te voldoen. Door de registratietag wordt de identificatie van de fiets vergemakkelijkt: het bevordert een betere kwaliteit van aangifte van diefstal doordat de fiets een uniek kenmerk heeft en maakt controle en handhaving eenvoudiger. Indien de proef in Amsterdam slaagt, zal de registratietag landelijk worden ingevoerd.

Het bevestigen van de registratietags zal onder meer plaatsvinden via de Amsterdamse Fiets Afhandelcentrale (AFAC) en de reguliere graveeracties. Na een aantal maanden zal de proef geëvalueerd worden om vast te stellen of er aanpassingen in de systematiek nodig zijn voordat tot bredere toepassing kan worden overgegaan. Voor het laten 'chippen' van uw fiets gelden slechts twee voorwaarden: u moet zich kunnen legitimeren en u moet zich bereid verklaren aan de evaluatie mee te doen.

Fietsendiefstal