Provincie Utrecht

Persbericht

Opening vernieuwd fietspad Valleikanaal 27 april as.

13-4-2005
Op 27 april 2005 opent gedeputeerde dr. G. Mik (provincie Utrecht) het vernieuwde fietspad langs het Valleikanaal tussen Woudenberg en Leusden. Tijdens een ontvangst in restaurant "De Mof" en een fietstocht langs een deel van het verbrede fietspad wordt stil gestaan bij de bijzondere betekenis van dit project.

Het vernieuwde fietspad dat nu klaar ligt voor gebruik heeft een lengte van 7 kilometer en volgt het Valleikanaal tussen de Broekerbrug (Woudenberg) en de Lange Steeg (Leusden). Oorspronkelijk was deze fietsroute een smal betonnen pad van 1,25 meter. Nu ligt er een verbreed, geasfalteerd fietspad van bijna 3 meter dat is voorzien van bewegwijzering door de ANWB. Zo is een nieuwe brug geplaatst over de Lunterse Beek. De provincie Utrecht heeft bovendien een veilige fietsoversteek gerealiseerd over de provinciale weg N224. Deze oversteek heeft een rustpunt halverwege, zodat fietsers in twee keer de overkant kunnen bereiken.

Genieten van natuur en cultuur
Het vernieuwde fietspad wordt regelmatig gebruikt door scholieren, maar is op de eerste plaats een aantrekkelijke fietsroute voor recreanten. Dit vanwege de ligging bij de Grebbelinie, een 17de eeuwse verdedigingslinie met een bijzondere cultuurhistorische waarde. Liefhebbers van natuur komen eveneens aan hun trekken, omdat de fietsroute langs het Valleikanaal langs een waardevol natuurgebied loopt. Er zijn langs de fietsroute diverse mogelijkheden om over te stappen op andere activiteiten als kanovaren en wandelen.

Nieuw fietsnetwerk in de provincie Utrecht
Het fietspad is onderdeel van een nieuw netwerk met aansluitingen op diverse recreatieve voorzieningen als kampeerboerderijen. Dit project is in opdracht van de provincie Utrecht uitgevoerd. De provincie Utrecht heeft de investeringskosten aan dit vernieuwde fietspad bekostigd met daarbij financiële ondersteuning van de Europese subsidie uit het D2-Fonds voor plattelandsontwikkeling. De verwachting is dat het aantal fietsers ten opzichte van 1995 zal toenemen met minimaal 30%.

Het vernieuwde fietspad langs het Valleikanaal is één van de resultaten van het Agenda 2010-project "Op de Fiets" van de provincie Utrecht. "Op de Fiets" richt zich op de promotie van het fietsen in de provincie Utrecht en wil dit bereiken door o.a. ontbrekende schakels in het fietsnetwerk aan te leggen. Het vernieuwde fietspad langs dit kanaal is mogelijk gemaakt in samenwerking met de gemeenten Leusden, Woudenberg en waterschap Vallei & Eem. Het waterschap heeft de grond om niet beschikbaar gesteld. De gemeenten Leusden en Woudenberg nemen eigendom, beheer en onderhoud van het nieuwe fietspad van de provincie Utrecht over.

Laatst gewijzigd op 04/13/2005 04:40:12 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl