Gemeente Soest

Tentoonstelling

Datum: 19/04/2005

Informatieve tentoonstelling over nieuw speelruimteplan

Het nieuwe speelruimtebeleidsplan en het uitvoeringsplan 2005-2006 zijn klaar. Deze plannen worden gepresenteerd met een tentoonstelling in het gemeentehuis van Soest op woensdag 27 april van 19.00 uur tot 20.30 uur. Medewerkers van de gemeente zijn dan ook aanwezig om vragen te beantwoorden.
De tentoonstelling kan ook op een later tijdstip worden bezocht; tot en met vrijdag 29 april staat hij in de hal van het gemeentehuis.

Speelruimteplan

Het speelruimteplan gaat over speelruimte voor kinderen, jeugd en jongeren en bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het beleid voor de speelruimte. Dit zijn de spelregels voor iedereen die met speelruimte te maken heeft en krijgt. Niet alleen voor speelplekken, maar ook voor groen, wegen, water en andere delen van de openbare ruimte. Het tweede deel is een uitwerking van de spelregels voor de gemeente Soest. Uitgangspunt is dat ieder kind goede speelruimte in de buurt moet hebben. Aan de hand daarvan is een beeld geschetst van het wenselijke niveau van speelvoorzieningen.

Formele en informele speelruimte

In het nieuwe speelruimteplan is ook gekeken naar de informele speelruimte: de overige openbare ruimte waar kinderen de mogelijkheid hebben om veilig activiteiten te ontplooien. Bijvoorbeeld het groen. Het is geen formele speelplek, maar het is wel nodig voor het bouwen van hutten, verstoppen en leren over de natuur. Naast de formele speelruimte is dus ook de informele speelruimte van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen

Bewoners en vooral kinderen centraal

Het speelruimteplan is tot stand gekomen samen met een groot aantal inwoners van Soest. Om inzicht te krijgen in de wensen van de belangrijkste gebruikers van de speelruimte is in februari 2004 een zogenoemd KinderKlankBord gehouden. Dit KinderKlankBord voor leerlingen van basisscholen in de gemeente bestond uit een enquête en het maken van een tekening en een rondwandeling.

Via het jeugdwelzijnswerk, wijk- en buurtverenigingen en wijkbeheerteams is verdere informatie ingewonnen. Ook zijn alle brieven en verzoeken over spelen die de twee voorgaande jaren zijn binnengekomen bij de gemeente betrokken bij het opstellen van het plan.

De opstellers van het speelruimteplan hebben op deze manier een goed beeld gekregen van de manier waarop de kinderen de buurt gebruiken en beleven. De resultaten van de enquête geven bovendien een beeld welke speelmogelijkheden voor kinderen belangrijk zijn. Dit is weer van belang bij het verwijderen, verplaatsen, herinrichten en nieuw aanleggen van speelruimte.

Uitvoering
In het uitvoeringsplan staan de projecten die de komende twee jaar worden uitgevoerd. Vanwege het beschikbare budget kunnen niet alle projecten worden uitgevoerd. De tentoonstelling geeft ook inzicht in hoe de prioriteiten zijn bepaald.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer